Lukijoilta: Suomifutiksen juhlavuosi

Kirjoitin joitakin aikoja sitten, että futiksella on täydet mahdollisuudet nousta Suomen ykköslajiksi. Kirjoitin myös, että Suomi tulee menemään arvokisoihin lähitulevaisuudessa. Nyt se tapahtuu 15.11. n. kello 20.55, kun tuomari puhaltaa pilliin Helsingissä Suomi–Lichtenstein-matsin jälkeen.

Eipä futis ykköslaji ole heti lauantaina mutta siihen on täydet mahdollisuudet tulevaisuudessa. Väite tuntuu hurjalta, kun ajattelee mitä vuosi 2019 antoi lätkässä. Maailman mestaruudet miehissä, nuorissa ja moraalinen mestaruus naisissa.

Lätkää tulee kuitenkin liikaa. Liigassa on liikaa pelejä ja sarja on suljettu. Turnauksia on liikaa. Väkivaltaa on liikaa. Futiksessa ei ole näitä ongelmia.

Futiksen suurin ongelma on tällä hetkellä filmaaminen. Siitä ei hevillä eroon pääse. Nyt alkaa ongelmaksi muodostua myös VAR. Videotuomarointi, jonka piti olla ratkaisu moneen ongelmaan. Sillä on puolensa mutta sille on luotava jonkinlaiset rajat.

Jos vuosi oli ja on suomifutiksen juhlaa, niin pohjalaiselle futikselle vuosi oli synkkä. Ensi vuonna veikkausliigassa onkin enää SJK. Ykkösessä sen sijaan derbyjä riittää.

Ainoa valopilkku olikin SJK-akatemian nousu ykköseen. Jaro ei vieläkään lunastanut odotuksia, VPS oli surkea läpi kauden, samoin SJK. KPV paransi loppua kohti mutta ei ihan riittänyt. Hienoa on, että Haka palaa liigaan ja myös TPS on tervetullut.

Uusi sarjajärjestelmä toimi melko hyvin mutta voisi harkita sitä, että jatkossa liigaa pelaisi 14 joukkuetta (samoin ehkä Ykkösessä). Yläloppusarjassa 6 joukkuetta ja alemmassa 8. Alasarjan paras pelaa suoraan europaikasta yläsarjan nelosta vastaan. Nyt MIFK pelasi huimasti enemmän pelejä kun esimerkiksi SJK. Kakkonen kahteen lohkoon, eteläinen ja pohjoinen. Kakkosen joka lohkossa oli selvää jo alkuvaiheessa, että mukana on joukkueita, jotka eivät sinne kuulu.

Lopuksi vielä kommentti edellisestä kirjoituksestani, josta tuli palautetta niin puolesta kuin vastaan. Jopa koira älähti, kun kalikka kalahti.

Tilastot ovat tilastoja. Niistä näkee tulokset. Jos hyökkääjä pelaaja pelaa lähes 1 000 minuuttia ja saa aikaan 7 laukausta, joista 5 maalia kohti, niin ei kautta voi ehkä onnistuneena pitää. Toki epäonnistui moni muukin.

Pohdin myös näiden entisten SJK-pelaajien tilannetta. Hyviä pelaajia on lähtenyt. Nyt tulikin sitten ilouutinen kaikille faneille. Tuco palaa Seinäjoelle. Bienvenue Tuco. Toivon, kuten niin moni muukin, että hyviä uutisia pelaajasopimusrintamalla tulee lisää. Nyt Hämeenlinna vaikenee talveksi.

Timo Mäkynen

SJK:n kannattaja

Hämeenlinna

Jos vuosi oli ja on suomifutiksen juhlaa, niin pohjalaiselle futikselle vuosi oli synkkä.

Kommentoi