Lukijoilta: Susi vaiko metsäpeura

Susi on maassamme erittäin uhanalainen varsinkin, kun otetaan huomioon vain rotupuhdas susi. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto ilmoittaa suden olevan maailmassa elinvoimaisen ja susien määräksi 150 000-200 000 yksilöä.

Nykyisen Suomen alueelta ammuttiin viimeinen metsäpeura vuonna 1910. Metsäpeura säilyi kuitenkin puhtaana itärajan takana Pieningän erämaassa. Sitä esiintyi tämän lisäksi vain Komissa ja Arkangelissa, mutta siellä se on jo aikoja sitten risteytynyt tunturipeuran ja siitä kesytetyn poron kanssa.

Pieningästä alkoi peurojen vaellus Kainuuseen. Se toivotettiin avosylin siellä tervetulleeksi. Suomenselältä valittiin metsäpeuralle sopiva elinympäristö ja peuroja siirrettiin sinne. Poronhoitoalueen etelärajalle rakennettiin 80 kilometriä pitkä aita estämään peuran risteytyminen poron kanssa. Myöhemmin on siirtoistutusta lisätty maassamme. On siis nähty paljon vaivaa ja käytetty rahaa metsäpeuran hyväksi.

Myös Lieksan Ruunaassa ja Ilomantsissa yritti metsäpeura saapua maahamme. Ruunaaseen muodostui peräti 200 yksilön kanta, mutta runsas susikanta esti vaelluksen kohti länttä. Nyt on Ruunaassa vain muutama peurayksilö, mutta Ilomantsissa tuskin yhtään peuraa jäljellä.

Metsäpeuramme on ainoa puhdas lajinsa edustaja koko maailmassa. Kainuussa sen kanta romahti lähes puoleen runsaan susikannan vuoksi. Kun susia vähennettiin roimasti, lisääntyi metsäpeurakanta entiselleen.

Ilpo Kojola on ilmoittanut lännessä olevan, voimakkaan vaelluksen seurauksena, pienellä alueelle sinne siirrettyjen metsäpeurakantojen läheisyydessä, Suomen runsaimman susikannan. Miten se vaikuttaa siellä metsäpeuroihin?

Jos metsäpeura häviää Suomesta sukupuuttoon, ei koko maailmassa ole yhtään puhdasta metsäpeuraa. Eikö metsäpeuran suojelu Suomessa ole asetettava suden suojelun edelle varsinkin, kun Jouni Aspin puhtaiksi testaamia Perhon salakaatosusia maailmankuulu konservaattori Erik Grankvist on Facebookin Suurpetopolitiikassa kutsunut puurokoiriksi?

Viimeisen puhtaan suden olen nähnyt ja kuvannut Ilomantsin Käenkosken salolla 27.4.2001. Susi on hyvin laajaliikkeinen, sillä vaelsihan pannoitettu susi Suomesta Tornionjoen yli ja siellä aina Etelä-Ruotsiin saakka. Mistä kaukaa Venäjältä tämä uros lienee saapunut tänne. Se toi ripauksen puhtaan suden perimää koirasusiimme, mutta se haihtui kuin tilkka mereen.

U. Pekka Kinnunen

Ilomantsi

Kommentoi