Lukijoilta: Susihavainnoista arastellaan ilmoittaa

Useampikin henkilö murehtinut mielipidekirjoituksissaan, että susihavaintoja ei haluta ilmoittaa kuin lähimmälle kaverille. Näin toimitaan siksi, kun havaintoja helposti vähätellään. Todetaan olleen sen ja sen koiran!

Äskettäin esimerkiksi kuortanelainen maatalousyrittäjä Riikka Varila kirjoitti hyvin asiasta otsikolla ”Susihavainnot otettava vakavissaan”.

Esimerkiksi Töysässä hukka tappoi jokin aika sitten erämiehen koiran. Tästäkin tapauksesta alkoi kaikenlaisia mielikuvituksellisia, asiattomia ja epäileviä kommenteja levitä runsaasti.

Mutta kas kummaa, Töysän kirkonkylässä ja läheisyydessä havaittiin jäniksen ja kissojen jäänteitä. Monet metsästäjätkin ovat tuoneet julkisuuteen tietoja näköhavainnoista. Lisäksi on saatu ihastella kuvia myös kylällä liikkuneista susista asiantuntijoiden puhelimen näytöltä.

Kesän kuluessa on paikkakunnalla tehty useitakin havaintojen 1–2 suden liikkeistä ja ehdotettu minullekin mahdollisia hyviä kuvien ottamisen kyttäämiskohteita. Milloin hukat ovat hiippailleet koiratarhojen liepeillä, kytänneet sähköaidan suojassa olevia lampaita jne.

Kunnes sitten elokuun 23. päivänä pyöräiltiin kaverin kanssa Töysän kirkonkylän ja Tuurin välisellä soratiellä. Huomattiin metsästä tielle tulleet tuoreen näköiset jäljet. Ne näkyivät aamuisen sadekuuron pehmittämällä tienpinnalla hyvin. Jäljet johtivat metsään takaisin 10–15 metrin päästä.

Metsästä kuului iniseviä ja tömähteleviä ääniä ja ehdin ottamaan pari kuvaakin suloisen näköisestä suuresta, maassa makaavasta ”koirasta” Eläin oli sen näköinen, että kaipasi leikkikaveria.

Karvaturri pinkoi kuitenkin salamana syvemmälle metsään. Tielle jääneitä, kännykkäpuhelimen mittaisia jälkiä tarkemmin tyylätessä, havaittiin pieni jätöskasa. Siinä näkyi pari mustikkaa ja pieniä untuvahöyheniä.

Mieleen nousi päivän aikana: Olisiko se ollut nuori susi? Emme kuitenkaan ilmoittaneet nytkään kenellekään ”petoasiantuntijalle”!

Olen näyttänyt ottamaani kuvaa useille henkilöille. Kymmenkunta ihmistä on todennut kyseessä olevan koiran ja 5 on ollut varmoja sudesta. Minä itse arvelisin kyseessä olevan alueella pidempään eläneen ja monen havainneen susiperheen nuorimmaiseksi.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi