Lukijoilta: Suureet ja yksiköt

Annan joskus itseni ärsyyntyä huolimattomista suureisiin, yksiköihin ja etuliitteisiin liittyvien merkintöjen käytöstä.

70-luvun puolenvälin paikkeilla otettiin käyttöön kansainvälinen SI-mittajärjestelmä. Sen tarkoituksena oli selkeyttää ja vähentää käytettäviä mittayksikköjä ja samalla vältyttiin turhilta yksiköiden muunnoksilta.

Käytössä on muutama perussuure ja niiden yksiköt. Perussuureista voidaan johtaa ns. johdannaissuureita. Lisäksi on käytössä joukko vakiintuneita vanhoja (bar) ja alakohtaisia (merenkulku) yksikköjä.

Suureita ja yksikköjä merkitään isoilla ja pienillä aakkosilla, joilla on oma merkityksensä: Matkaa suureena merkitään kirjaimella ”s” ja johtavuuden yksikköä kirjaimella ”S”. Tutumpia ovat: g, gramma; m, metri; l, litra. Litran lyhenteenä voidaan käyttää poikkeustapauksissa isoa kirjainta L, mikä on vaara, että pieni aakkonen sekoitetaan numeroon 1 tai kirjaimeen i.

Vielä hauskempaa tulee, kun mukaan otetaan johdannaissuureet ja kerrannaisyksikköjen etuliitteet: Vääntömomentti Nm ei nm, joka on nanometri, eikä lainkaan momentin yksikkö. Millilitra on ml, ei ML joka voidaan tulkita megalitraksi, miljoonaksi litraksi. Aika nopeasti voidaan laskea, että edellisten lukemien ero on miljardikertainen. Onko sillä merkitystä? Joidenkin mielestä ”ihan sama”.

Vakiintuneena ja uuden kanssa rinnakkain käytettävänä yksikkönä voisi mainita mekaanisen tehon yksikön hevosvoima. Sillä ei ole mitään tekemistä hevosen voiman kanssa, kuten joskus kuulee sanottavan. Hevosvoima on 75 kpm/s, eli jos 75:n kilogramman massa nostetaan sekunnissa metrin korkeuteen, tehoa tarvitaan yksi hevosvoima.

Yleisesti: teho on voima kertaa nopeus, eli P= F x v. Jos käytetään SI-yksikköjä, yksiköksi saadaan suoraan Nm/s, joka on sama kuin watti, W. Pyörimisliikkeen teho on momentti kertaa kulmanopeus ja yksikkö watti. Yleisimmin käytetään autojen moottoritehoa ilmoitettaessa kerrannaisyksikköä kilowatti, kW, joka on tuhat wattia.

Se, että hevosvoimat ja kilovatit kulkevat rinnakkain, johtunee siitä, että teho hevosvoimina ilmoitettuna näyttää suuremmalta kuin kilowatteina ilmaistuna: 100 kW on 136 hv.

Saattaisi olla, että miljoona euroa tuntuisi suuremmalta kuin yksi megaeuro, vaikka kyse on samasta rahasummasta...

Teknikko -75

Kommentoi