Lukijoilta: Syöpäpotilaan kuntoutussuunnitelma

Ilkassa oli 25.11. juttu syöpää sairastavien kuntoutuksesta.

Olen sairastanut syöpää vuodesta 2005. Kun puhutaan kuntoutuksesta, mitään suunnitelmaa ei ole olemassa. Ensimmäisellä kierroksella rintasyöpää kävimme sopeutumisvalmennuskursseilla perheen kanssa tai yksilökurssilla. Sairastuttuani uudelleen, syöpä levisi laajasti, joten olen kroonikko. Ei voi puhua kuntoutuksesta mitään.

Sairaalassa on kuntohoitaja, jonka pakeilla kävin pari kertaa. Kävimme yhdellä parikurssilla, joka oli kroonikoille tarkoitettu. Siinä kaikki kuntoutuksesta.

Käynnin tuloksena oli myös kuntohoitajan sepustus Kantaan käynnistäni, joka ei ollut totta. Pyysin poistamaan asiattoman tekstin. Kirjoitus oli kuulemma jonkin toisen potilaan tiedoista. Ovatko minun tietoni jollain muulla?

Myös kuntohoitaja kuulostaa siltä, että syöpäpotilaan täytyisi ruveta kuntoilemaan. Hoitaja kyllä kysyy syöpäpolilla, onko tarvetta kuntohoitajalle. Siinä kaikki. Nyt olisi ehkä kuntohoitajan hyvä mennä potilaan luokse ja kertoa kuka on ja mitä tekee. Ja ensimmäisellä hoitokerralla on ehkä turha mennä. Liikaa stressaavia asioita.

Kroonikon eli parantumatonta syöpää sairastavan on turha odottaa mitään kuntouttavaa tässä maassa. Ei ole kuntoutuskursseja, ei tueta fyysistä tai psyykkistä tasapainoa. Luulisi, että sekin tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi kuin lääkärissä hyppääminen ja kymmenet eri lääkkeet.

Parantumaan en tule enää

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentoi