Lukijoilta: Taaperot ja poliittinen vastuu

Syvimmän rähmällään olon aikoina oli puolustusministerin pesti se jakojäännös, jonka joku joutui ottamaan. Nyt vastaava taitaa olla omistajaohjauksen salkku.

”Poliittinen ohjaus”, jota ajoittain tarjoillaan, tuo väistämättä mieleen politrukkijärjestelmän. Siitäkään ei hyvää seurannut.

Posti-Itellan kivisen polun viimeisimmät kuprut likasivat valtionyhtiön maineen ohella utopian ministerin ymmärryksestä. Firmassahan tehtiin mitä lystää ihan ilman ohjausta.

Sääliksi kävi Antti Rinnettä, joka joutui vakuuttamaan ”täyttä luottamusta” kunnolla ryssineelle aatetoverille. Tämä ”poliittinen vastuu” maksetaan puolueen kannatuksella. Tuntuu siltä, että joka pääministerillä on oltava oma bernerinsä. Sipilän veneen upottaneista kivistä tämä keksintöjen äiti taisi olla pahimmasta päästä. Muistokaan ei himmene ellei taksiuudistusta pian haudata.

Postiselkkausta Rinne nimitti työehtoshoppailuksi. Huijaus olisi myös sopiva luonnehdinta. Uskomatonta, että Suomi – eli me – tällaiseen turvautuu. ”Valtionyhtiöistä” Posti ei ole ainut lajissaan. Muistan puolustusvoimien harrastaneen samaa. Kun Pohjanmaan sotilaslääni muutettiin takaisin Vaasan sotilaslääniksi, oli siellä työskentelevien haettava omaa työpaikkaansa ikään kuin työnantajalla olisi ollut liikkeenluovutus. Kun sitten sait jatkaa entistä työtäsi, olikin nimen vaihdos aiheuttanut palkkaluokan laskun!

Vielä takaisin Rinteen hallitukseen. Ohjelman keskeinen ajatus oli, ettei leikkauksia tai säästöjä harrasteta, vaan ”laajennetaan veropohjaa”. Taitaakin tulla kiire innovoida. Kansa, vastoin odotuksia, on vähentänyt ryyppäämistä, ylinopeuksia ja tupakointia.

Valtiovarainministeriössä revitään ihokkaita ja ripotellaan tuhkaa. Niinpä liikennepäästöjen vihreimmälle versiolle – biokaauautolle – oli jo määrättävä dieselvero samalla kun ihmetellään miten autojen lataussähkön veroa voisi nostaa. Ehdotetut huulipuna- ja irtoripsivero ovat sikäli huonot, että hätätilassa ao. nautinnosta voi luopua kuten kossustakin. Taitaa tulla hengitysvero.

Tiivistäen totean, että lisää (vero)tuloa on kerättävä, ellei valtion menoista mitään uskalleta vähentää. Mitäpä, Antti Rinne, sanot, jos kansa sittenkin huomaa, että kuningasideasi maksajan hallintoalamainen näkee peilistä? Jos oli edellinen hallitus kylmyydessä omaa luokkaansa, niin nyt alkaa lupausten heiluri olla toisessa äärilaidassa. Moi, nähdään...

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi