Lukijoilta: Taas kerran Vaasan taloudenhoidosta

Pohjalainen uutisoi 21.5.2019 kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Heimo Hokkasen kommenteista koskien mm. kaupungin velkaantumisastetta. Täytyy todeta, että Hokkanen ja tarkastuslautakunta taitavat edustaa ns. ”myöhäisempää herännäisyyttä”, sillä tämä velkaantumiskehitys on ollut nähtävissä jo vuosien ajan.

No, parempi myöhään kuin milloinkaan, mutta nyt näyttää kyllä siltä, että tässä asiassa on herätty aivan liian myöhään eikä valvontavastuuta ole käytetty ajoissa. Miksi, sitä olisi voinut kysyä Hokkaselta.

Hokkasen mukaan ”…on ymmärrettävää, että menestyvän, kasvuhakuisen kaupungin on tehtävä investointeja.”

On varmaan näin, mutta ne investoinnit tulisi mitoittaa kaupungin maksukykyyn sekä siihen, että ne investoinnit myös tuottavat kaupungille. Mm. Elisa-stadionista piti tulla kustannusneutraali mutta persnettoa pukkaa…

Vaasalla on nyt konsernivelkaa noin 500 miljoonaa euroa ja lisää on tulossa: laiva, sairaalan H-talo, Wasa Station jne. Nyt on aika perua tuo Station-projekti ja maksaa se 200 000 euron sopimussakko. Se on halpa hinta siitä, että tuosta täysin hölmöstä suunnitelmasta päästään eroon.

Taseessa on 32,9 miljoonan alijäämä. Muistuu mieleen Matias Mäkysen mielipidekirjoitus otsikolla ”Vaasa kehittyy ja alijäämä häviää” (21.11.2018). Miltä näyttää, Mäkynen? Onko alijäämä häviämässä? Eipä taida olla.

Tarkastusjohtaja Rosvall väittää, että tuosta alijäämästä olisi katettuna vuoteen 2020 mennessä 20,25 miljoonaa. Vuoteen 2020 on hiukan yli seitsemän kuukautta ja sen loppuun on vain noin puolitoista vuotta. Mistä rahat? Rosvall, lyödäänkö vetoa, että ei tule onnistumaan.

Kriisikunnan merkit ovat todelliset. Vuosien ajan jatkunut taitamaton ja holtiton taloudenpito on saattanut merellisen menehtyjän (ei kirjoitusvirhe) kuilun partaalle. Mennään täyttä häyryä (anteeksi, kirjoitusvirhe), höyryä kohti katastrofia.

On myös kysyttävä mistä hyvästä Häyrylle ja Karjalaiselle maksetaan korkeata palkkaa ja saammeko minkäänlaista katetta valtuuston ja kaupunginhallituksen suurille kokouspalkkioille.

Vasabladet uutisoi 21.5.2019 myös tästä raportista. Jutussa todettiin, että tällä hetkellä ei ole mitään suunnitelmaa velkasuman hoitamisesta.

Häyry ja Karjalainen, nyt on aika tulla julkisuuteen ja selvittää vaasalaisille, kuinka tämä hoidetaan niin, ettei se tule kohtuuttomasti kuormittamaan Vaasan veronmaksajia. Väitän, että en ole ainoa kaupunkilainen joka tätä vaatii…

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi