Lukijoilta: Taas Vaasan kurjistuvasta taloudesta

Me veronmaksajat saimme taas lukea (Pohjalainen 29.3.2019) Häyryn ja Karjalaisen koottuja selityksiä siitä kuinka kaupunki ”ponnistaa menestykseen” parin vuoden kuluessa. Kumulatiivinen alijäämä on noussut jo 33 miljoonaan euroon.

Häyry ja Karjalainen kirjoittivat (Pohjalainen/mielipiteet 18.12.2018) että silloisen kertyneen 23,7 miljoonan alijäämän tulee olla katettuna vuoden 2020 tilinpäätökseen mennessä. Eipä taida onnistua 33 miljoonan alijäämän kattaminen tuohon mennessä, jollei Vaasa myy Vaasan Sähköä. Oletteko jo pyytäneet tarjouksia?

Kun otetaan huomioon myös konserni, on Vaasalla velkaa 8 351 euroa/asukas. Kriisikuntaa kohden mennään aika vauhtia…

Edellä mainitussa mielipidekirjoituksessa Häyry ja Karjalainen kertoivat kaupunkikonsernin ylijäämän olevan 147,6 miljoonaa. 29.3. jutussa kerrotaan, että tuo ylijäämä on nyt 124 miljoonaa. Eli tappiota on tehty myös siellä. Vaasan taloutta on hoidettu ns. vasemmalla kädellä niin kauan, että toipumiseen vaaditaan todella tiukkaa talouskuria, turhien, tuottamattomien investointien (Wasa Station, kallis jäähalliremontti, kampussilta jne.) karsimista, kaupungin organisaation päällekkäisyyksien purkua ja uusi talousstrategia (sikäli kun sitä vanhaa edes on ollut).

29.3. jutussa johto kehuu että strategiaksi on valittu kasvu. Sitaatti jutusta: ”Kaupunginjohtaja uskoo vahvasti, että 2–3 vuoden sisällä tilanne muuttuu ennennäkemättömällä tavalla. Hän kuvaa kasvumekanismia sellaiseksi, että yritysinvestointien lisäksi julkisen sektorin on oltava valmis panostamaan infraan, päiväkoteihin ja yleensä palveluihin.”

Tyhjiä sanoja, jotka saattavat jonkun mielestä kuulostaa hienoilta. Miksei johto avaa oikeasti tuota strategiaa? Miksei johto kerro, tuottavatko investoinnit jotain? Millä aikavälillä veronmaksajat voivat oikeasti odottaa kaupungin talouden paranemista? Mistä se kaivattu kasvu tulee? Tuossa sitaatissa ei ole mitään konkretiaa.

Ei mainita mitään keinoja joilla talouden suunta saataisiin muuttumaan. Vaasa on ajopuu talouden myrskyävällä merellä.

Pohjalainen (17.4.) kertoo Häyryn ja Karjalaisen suulla, että kaupunki aloittaa yt-neuvottelut. Samalla Häyry kuitenkin sanoo, ettei työpaikkoja välttämättä katoa. Naurettavaa! Häyry on ilmeisesti keksinyt yt:t uudelleen.

Vaasan on pakko vähentää ylisuurta henkilöstöään, muuten tulee valtio väliin. Jos se tehdään oikein, vaaditaan useiden satojen henkilöiden vähennys.

2,5 prosentin säästötavoite on liian vähän liian myöhään. Täytyy myös ymmärtää, että säästöt vähentävät palveluita, joka taas vaikuttaa vähentävästi kaupungin vetovoimaan. Vaasaan ehkä hakeutuvat eivät tarvitse järjettömiä urheilu- ym. investointeja vaan toimivia palveluita. Näiden säästöjen ansiosta palvelut vähenevät paljon jo nyt Vaasassa asuvilta. Jo nyt on myös tiedossa, että lääkärit eivät hae Vaasaan edes harjoitteluun johtuen ruotsin kielestä vaikka sairaala muuten koetaan tasokkaaksi. Kierre vain syvenee.

Moni kirjoittaja allekirjoittaneen lisäksi on koettanut tällä palstalla herätellä kaupunkimme johtoa, tuloksetta… Sitä paitsi 2,5 prosentin säästöjen sysääminen eri hallintokunnille osoittaa Häyryltä ja Karjalaiselta johtajuuden puutetta.

Tuo vuoden 2021 loppuun mennessä tavoiteltu säästö ei tule toteutumaan, ellei kaupunki myy jotain omaisuutta.

Mainitsin jo alussa Vaasan Sähkön myynnin. Lisäksi saavat Vaasaan veronmaksajat odottaa uusia kunnallisveron ja muiden kustannusten korotuksia (sähkö, kaukolämpö, kiinteistöverot jne.). Sairaalarakentamisesta tulee kymmenien miljoonien vastuut kaupungille.

Taas kerran: Vaasa on kuin hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa.

Tekeepä mieli kirjoittaa: Mitäs minä sanoin?

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi