Lukijoilta: Tähdet ovat syttyneet

Tähdet syttyvät ilta illalta yhä aikaisemmin. Nyt ne ovat jo kirkkaina kuvioina taivaan laella tai yksittäisinä tähtinä alhaalla metsikön reunassa, joskus kuun sirpin kanssa. Niitä katsoessa tulee usein summanneeksi päivien kulkua.

Päällimmäiseksi huoleksi on taas noussut lasten ja nuorten tapojen huonontuminen.

Jostakin syvältä lapsuuden muistoista kantautuvat äidin sanat: ”Sopottiko omatunto vai nukuitko hyvin?” Se oli arvokas kysymys. Se tuli oikeaan paikkaan, jos oli tehnyt jotakin väärin.

Nämä vaatimattomat sanat kantoivat pitkälle. Lohdutus oli kuitenkin siinä, että aina oli voinut pyytää anteeksi.

Vielä kerrottiin, että omatunto voi lakata kokonaan toimimasta, ellei sen ääntä kuuntele.

Jäljelle jäi myös ajatus ”Älä anna auringon laskea vihasi yli”. Riidat kannattaa sopia aina ennen nukkumaan menoa. Niin on lohdullista nukahtaa.

Vielä sanottiin, älä tee sitä toiselle, mitä et itsellesikään tahtoisi tehtävän.

Opetetaanko omatunnon merkitystä nykypäivän lapsille missään? Omatunto pitää sisällään kymmenen käskyn noudattamista.

Uskonnon opetuksen koko ajan vähetessä nämäkin asiat saattavat tulla lapsille ja nuorille esiin ensi kerran vasta rippikoulussa. Sinnekään eivät kaikki mene. Mutta meitäkin on paljon, jotka muistamme omilta kouluajoilta ulkoa rukouksia, virsien sanoja ja niiden melodioita.

Kuka opettaisi lapsille vielä iltarukouksen? Isäni sanat nukkumaan mennessä kuuluivat ”Siunatkaa nyt ittennä pienehen läjähän”.

Nekin ovat arvokkaita sanoja, jotka eivät unohdu koskaan.

Herkällä mielellä tässä koronan kiihtymisvaiheessa mennään. Nyt kun tähdet loistavat kirkkaina iltaisin, on hyvä laittaa kädet ristiin, kuunnella omaatuntoa ja rukoilla lapsien, nuorten ja koko ihmiskunnan puolesta.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Kommentoi