Lukijoilta: Taitava diplomatia voittaa aina kiilusilmäisyyden

Neljä vuotta Suomen Moskovan-suurlähettiläänä työskennellyt Mikko Hautala nimitettiin suurlähettilääksi Washingtoniin 1.9.2020 alkaen. Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa 14.8. hän sanoo diplomaatin työn olevan ihmissuhdetyötä, jota ei voi ulkoistaa esimerkiksi medialle ja avainasioita on, että suhteen on oltava avoin ja keskusteleva.

Hän kiistää väitteen, ettei Suomi uskalla nostaa esiin Venäjä-kriittisiä asioita jatkaen, että välillä käydään keskustelua rajustikin kipeistä asioista, jatkaen että on sitten toinen kysymys, paljonko diplomaatin kannattaa niitä julkisesti puida. Diplomaatin tehtävä on saada aikaan asioita ja huolehtia suhteiden kokonaisuudesta, eikä mennä ”raamit kaulassa huutamaan”.

Venäjä ei ole Hautalan mielestä Suomelle uhka, mutta hän viittaa J.K. Paasikiveen, jonka mukaan kannattaa muistaa, että Venäjä on suurvaltanaapuri. Sen järjestelmä on hyvin erilainen kuin Suomessa.

Hankalia kysymyksiä tulee aina olemaan, eikä ole varaa sinisilmäisyyteen, mutta ei minkäänlainen kiilusilmäisyyskään ole tarpeen.

Hautalaa on arvostettu taitavana diplomaattina yli puolue- ja näkemysrajojen saaden Elinkeinoelämän (EK) suurlähettiläspalkinnon ansioistaan vienninedistämisessä!

Presidentti Sauli Niinistö oli nostanut Hautalan suurlähettilääksi ulkopoliittisen neuvonantajansa tehtävistä ja toimi Moskovassa korostetusti presidentin mandaatilla. Venäjän diplomatian ykköstavoite Suomen suunnalla on torjua Naton laajeneminen, eikä Suomen presidentin kielteinen Nato-kanta ainakaan vaikeuta yhteydenpitoa. Kansalaisista vain viidennes on vuodesta toiseen Natoon liittymisen puolella.

HS kirjoittaa pääkirjoituksessaan (22.9.20) otsikolla ”EU-parlamentti kurkottaa turhan kauas”. Siinä käsitellään Navalnyin myrkytystä koskevasta päätöslausumasta, josta parlamentti äänesti. Sen lopussa vaaditaan eristämään Venäjä sekä kehotetaan EU:ta tukemaan toisinajattelijoita ja valmistelemaan strategia, ”johon sisältyy laaja valikoima kannustimia ja ehtoja, joilla voimistetaan maan sisäisiä suuntauksia kohti vapautta ja demokratiaa” (HS).

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma sekä keskustan Mauri Pekkarinen äänestivät tyhjää. Tyhjää äänestäminen oli perusteltua ja kuten HS:n pääkirjoituksessa: ”Ei Venäjän täydellinen eristäminen kuulosta muutenkaan viisaalta, jos samaan aikaan Venäjää vaaditaan yhteistyöhön Navalnyi-tapauksen selvittelyssä”.

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi