Lukijoilta: Taiteen kosketus

Kehittyvän ja hyvinvoivan alueen, kaupungin, kylän tai korttelin tunnuspiirteisiin kuuluu verevä kulttuuritarjonta. Olipa se sitten omaehtoista kulttuurin harrastamista, mahdollisuutta ja tahtoa yhdessä tekemiseen, isoja taidelaitoksia tai ylipäätään mahdollisuus elinpiirissään jotenkin altistua kulttuurille.

Pyhäinpäivänä lukuisat seinäjokiset uskoakseni kokivat jotain uutta ja mieleenpainuvaa.

Kaikille tuttu Aalto-keskus heräsi henkiin uudella ja eteläpohjalaisittain rohkealla tavalla ja otteella. Aallon monumentit saivat valo-, video- ja -äänimaisemat harteilleen.

Aalto Aesthetics -tapahtumassa Teemu Tuuttilan masinoimat joukot tekivätkin syksyn synkimpään aikaan jotain todella mieleenpainuvaa ja rohkeaa.

Seinäjoen kulttuuritarjonta on monipuolista ja aktiivista.

Kaupungin vakiintuneiden taidelaitosten ohella valtava määrä vireää kulttuuritoimintaa syntyy yhdistyskentällä ja yksittäisten voimahahmojen ansiosta.

Niin ikään taiteen ja kulttuurin kokemisen ja tekemisen paikkoja on pitkin kaupunkia. Mm. Törnävä, Kampusalue, Aalto-keskus, Rytmikorjaamon ja Kalevan Navetan alue.

Yhtä lailla myös vaikkapa Matin Tupa ja Nurmon Haali.

Mutta se ydinkeskusta.

Taiteen kosketus on monesti parhaimmillaan, kun sitä vähiten odottaa.

Siksipä kaupungissa olisikin syytä viedä rohkeasti eteenpäin hankkeita, joilla erilaisin keinoin saadaan pysyvää ja väliaikaista taidetta ydinkeskustaan. Silläkin on tärkeä merkitys kaupunkimaisuuden synnyssä.

Tärkeintähän on, että kaupunki houkuttelee ihmiset liikkeelle. Tästä viimeisimpänä todisteena tuo Aalto Aesthetics -tapahtuma.

Oletko koskaan miettinyt miten taide on sinua koskettanut?

Itsellä se on tähänastisista kokemuksista eniten päässyt koskettamaan ja yllättämään viime vuosikymmenellä Punkaharjun Retretissä.

Lähes pimeän pääsalin katossa roikkui valkoinen veistos kala- ja lintuhahmoineen. Sen hitaasti pyörinyttä liikettä maalasi Eerik Siikasaaren äänimaisema.

Sitä olisi voinut katsoa ja kuulla tunti- ja päiväkausia.

Pelimanni ja Taideyliopiston Seinäjoen yksikön päällikkö

Kommentoi