Lukijoilta: Taiteilijan työn arki ja pyhä

Taiteilijayhdistys Varikko, 20-vuotisjuhlanäyttely ”Leipää ja karnevaalia”. Näyttelyn teema kuvastaa taiteilijan työhön liittyvää arkea ja pyhää. (I-P 9.9).

Luettuani kirjoituksen, siitä heräsi muitakin asiayhteyteen liittyviä mietteitä taidekentältä.

Näyttelyn teema koskettanee olennaisesti myös taiteilijan toimeentulomahdollisuutta. Ajan henki näyttää edellyttävän sitä, että luovuudestaan toimeentulevalta odotetaan teostensa ja osaamisensa tuotteistamista. Joillekin se onnistuu, toisille ei. Työelämä käy läpi murroskauttaan myös kulttuuri- ja taidetyön kentällä. Elämme yksilöllisen valinnan, kilpailun ja suorittamisen aikakautta.

Taiteeseen ja luovuuteen liittyvät ajattelumallit teosten arvottamisesta tai niiden kilpailuttamisesta keskenään tuntuvat minusta tarpeettomilta.

Ketkä sitä oikeastaan vaativat taiteen tekijöiltä?

Käsittääkseni eivät he niinkään, jotka saavat istahtaa valmiiksi katettuun pöytään ja nauttia eri taidemuotojen hedelmistä makunsa mukaan kuten taiteen ystävät.

Ehdot tuntuvat kumpuavan ennemminkin taidetta määrittävien tahojen suunnalta. Pelkistäen ilmaistuna: hyväksyen tai hyljäten.

Pitäydytäänkö arvosteluperusteissa pääsääntöisesti ammatillisen tason merkittävyydessä vai valitaanko voittaja muun henkilökohtaisen mittapuun mukaan?

Luovuuden ilmitulo teosten muodossa on tekijänsä itseisarvo, jota ei pitäisi kilpailuttaa.

Kilpailuasetelmasta esimerkkinä mainittakoon useanlaiset palkitsemistavat, joilla taiteilija saa julkisuutta sekä nostetta tuotannolleen että toimeentulolleen. Onni on tuossa tapauksessa yhdellä ja kesä kaikilla.

Oletan ”rannalle jääneiden” turhautuneen, jopa vihastuneen ja lamaantuneen. En koe luovuuden syvintä ilmenemismuotoa tuotteena. Uniikki teos ei ole tavaran arvoon verrattavissa, joskaan ei voi välttyä vastakkaiselta ajatukselta, kun kuulee miljoonien arvoisista taidekaupoista ja ketkä siitä hyötyvät. Vähiten yleensä taiteilijat, edesmenneistä tekijöistä puhumattakaan.

Arkinen elämä on paljossa sitä, että tullaan toimeen, niin ihmissuhteissa kuin työssä.

Miellän taiteilijan työn syntyvän tekijän arvomaailmapohjalta. Suhdettani taiteeseen ja luovuuteen pidän pyhänä.

Tapani Kurttila

Lapua

Kommentoi