Lukijoilta: Taloyhtiön isännöinnin kiemuroita

Olen toiminut monen taloyhtiön hallituksessa ja useimmiten myös puheenjohtajana. Olen myös istunut toimistopäällikön vakanssilla isännöintitoimistossa, eli mitalin molemmilta puolilta on kokemusta.

Yhtiöissä on useinkin kilpailutettu moniakin asioita, mutta nyt päällimmäisenä käsittelyyn pääsevät/joutuvat isännöinti ja isännöintiyritykset Seinäjoen kaupungissa.

Viimeksi olen toiminut 10 huoneistoa käsittävän taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Kolmisen vuotta sitten, silloisen isännöitsijän lopetettua toimintansa, jouduimme pyytämään tarjouksia isännöintiyrityksiltä.

Lähetin sähköpostikyselyjä eri isännöintifirmoihin, osa halusi tehdä tarjouksen, osa taas ei, vedoten erilaisiin syihin. Jonkin firman vastauksesta kuvastui hieman ylimielisyys, jollakin taas suoraan se, että ei ole kiinnostusta näin pienen yhtiön isännöinnistä.

Valitsimme siis tarjonneiden joukosta tietysti osakkaiden ja yhtiön pääomia ajatellen sen halvimman.

No sitten tulikin ensimmäinen tilinpäätös, joka ei sitten mennytkään ammatillisesti oikein.

Onneksi edustamassani taloyhtiössä on osakkaana kirjanpidon ammattilainen. Hän huomasi montakin kirjanpidollisesti pielessä olevaa asiaa. Lainaosuuslaskelmat eivät täsmänneet. Edellisen tilikauden jo päätettyä tilinpäätöstä yritettiin muokata paremmin sopivaksi uuteen tilinpäätökseen, kun ei oikein muuten saatu asioita täsmäämään.

Voin sanoa, että asiat eivät tahtoneet oieta, vaikka rautalangasta väännettiin. Lisäksi nyt jälkeenpäin ilmennyt asia johtaa jatkokeskusteluihin, koska toiminnantarkastajan kirjettä hallitukselle ei koskaan ollut toimitettu.

Tämähän tietysti johti siihen, että hallitus päätti kilpailuttaa isännöinnin uudestaan. Eli sama sähköpostittelu alkoi uudestaan ja samanlaisin vastauksin. Ja taas valitsimme edullisimman, joka oli myös tarjouspohjaltaan erittäin hyvin laadittu.

Ja sitten tuli vastaan se ensimmäinen tilinpäätös. Ja taas… Hyvin arvattu lukijalta. Sama juttu, tilinpäätöksestä löytyi jälleen sanomista. Jos pankkitilin saldo ei täsmää, niin herää epäilys siitä, täsmääkö mikään. No ei, tai suurimmaksi osaksi kyllä, mutta kun pitäisi kaiken täsmätä!!!

Tilinpäätös saatiin kuin saatiinkin lopulta oikeelliseksi. Taloyhtiön kokous on pidetty ja tilit ja taseet on hyväksytty. Joskin hieman varmaan joillakin nosti jo hikeä pintaan.

Mieleeni tuli, että monessako taloyhtiössä luotetaan silmittömästi siihen mitä isännöinti esittää ja selittää.

Toiminnantarkastajat monessakin taloyhtiössä ovat maallikkoja jollakin lailla, joskin omasta kokemuksesta voin sanoa, että edustamissani yhtiöissä on tarkastus toiminut toivotulla tarkkuudella.

Ehdotankin, että jokainen taloyhtiö tekisi joskus erityistilintarkastuksen, niin poistuisi monelta kivi sydämeltä. Toimistojen päälliköiden vastuulla on, millaisia tilinpäätöksiä lähtee ulos. Sisäiseen tarkastukseen tulee löytyä aikaa ja varsinkin tekemiseen tarkkuutta ja ammattitaitoa.

Erkki Kuoppala

Seinäjoki

Kommentoi