Lukijoilta: Tämä on koettu aikaisemminkin

Eläköön! Hirviö on kaadettu! Demokratia on pelastettu. Tässä on uutisten pääasiallinen info viimeisiltä päiviltä.

Diktaattori ja hirviö on tietenkin Yhdysvaltain presidentti Trump. Hänet on lähes yksimielisesti julistettu Hitlerin veroiseksi ihmiskunnan viholliseksi numero 1.

Mikä oli sitten hänen syntinsä? Niitähän oli itse asiassa kaksi. Ensinnäkin hänet valittiin vastoin äänekkään median mielipidettä ja jo sehän oikeuttaa julkiseen lynkkaamiseen. Toiseksi hän menetteli, kuten monet muutkin ennen häntä ovat menetelleet, kieltäytymällä hyväksymästä hänelle tappiollista vaalitulosta.

Yhdysvaltain sisällissodan välittömänä lähtölaukauksena on pidetty sitä faktaa, että silloiset demokraattien hallitsemat etelävaltiot kieltäytyivät hyväksymästä Abraham Lincolnin valintaa liittovaltion presidentiksi.

Toisin sanoen amerikkalaiset toistavat nyt jo kerran kokeilemaansa menetelmää. Ainoastaan roolitus on päinvastainen – eilisen demokraatit ovat tämän päivän republikaaneja ja päinvastoin.

Kun Leninin bolsevikkipuolue ei saavuttanutkaan odottamaansa enemmistöä Taurian palatsissa kokoontuneeseen kansalliskokoukseen 1917, hän määräsi muut kuin bolsevikit vangittaviksi ja hups – saatiin enemmistö.

Meillä on ihan kotoperäinenkin esimerkki vastaavasta. Kun sosiaalidemokraatit saavuttivat enemmistön kesän 1917 eduskuntavaaleissa ja Kerenskin hallitus Venäjällä vaati valitun eduskunnan hajottamista, porvaristomme suostui hajotusmääräykseen sosialistien vastustaessa sitä. Tätä porvarien lyhytnäköistä oman edun ajamista on hyvällä syyllä pidetty eräänä sisällissotaan johtaneena syynä.

Espanjan sisällissota sai alkunsa siitä, ettei oikeisto sulattanut vasemmiston vaalivoittoa, vaan nousi kapinaan.

Näytelmä on siis tuttu – vain roolitus on vaihdellut.

Meidän suomalaisten olisi syytä tiedostaa taas kerran, ettei USA:ssa ole poliittista vasemmistoa. Demokraattinen puolue siellä on meikäläisittäin katsoen äärioikeistolainen puolue ja republikaanit vain vähän siitä oikealla oleva.

Toivottavasti Mr. Bidenilla on nyt sen verran järkeä, että hän rauhoittaa tilanteen eikä aloita älytöntä koston kierrettä. Vaikka Trump hävisikin vaalit, ei kyseessä ollut mikään murskatappio ainakaan lähes 70 miljoonan Trumpia äänestäneen amerikkalaisen mielestä.

Koko maailmalle on äärimmäisen tärkeää, että Yhdysvallat saa koottua rivinsä jatkaa edelleen maailman vanhimpana demokratiana ja sen selkärankana.

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi