Lukijoilta: Tämä on minun

”Ensimmäisestä ihmisestä joka aitasi maa-alueen ja rohkeni sanoa: tämä on minun, sekä tapasi toisia, jotka olivat kyllin tyhmiä häntä uskoakseen, tuli porvarillisen yhteiskunnan todellinen perustaja. Miten monista sodista, rikoksista ja murhista, miten suuresta onnettomuudesta ja kurjuudesta olisi pelastanut ihmissuvun se, joka olisi hävittänyt rajapyykit ja sanonut toisille: Älkää kuunnelko tuota huijaria tai olette hukassa, älkää unohtako, että hedelmät kuuluvat kaikille eikä maa kenellekään.” (Jean-Jagues Rousseau)

Eikä Rousseau ollenkaan aavistanut, tai osannut ennakoida, että hänen mainitsemansa ongelmat ovat vain varjo siitä, missä nyt elämme. Tämä on minun -ajattelu, on saattanut meidät kaikki kuilun reunalle. Näemme ja ajattelemme kaiken vain oman etumme mukaisesti. Olemme tottuneet hyvään ja kaiken saatavilla oloon. Emmekä hyväksy sitä, että meiltä otettaisiin jotain pois.

Itseaiheutettu ilmastonmuutos voi pakottaa meidät polvilleen, jos emme pian muuta käsitystämme siitä, mikä elämässä on arvokasta ja tärkeää – hedelmät kuuluvat kaikille eikä maa kenellekään.

Markku Laitinen

Pietarsaari

Kommentoi