Lukijoilta: Tankkasin satasella

Kaksi euroa bensalitrasta kirpaisee, sitä on pelätty jo vuosien ajan toteutuvaksi. Pieni yllätys oli kuitenkin, että tankatessani vanhan Avensikseni, lukemat olivat melkein sata euroa. Yleensä lisään jo puolitankissa, mutta nyt olin jo punavilkun rajoilla.

Monilla huviajelut vähenevät, mutta töihin ja moneen muuhun on päästävä maksoi mitä maksoi.

Blaa, blaa, blaa -kokoukseen Englantiin lennettiin 400:lla yksityislentokoneella ja juuri ne, jotka ovat ratkaisevimmassa roolissä maittensa johdossa. Lentomatkustaminen on kiireiselle usein ainoa vaihtoehto, mutta johtohenkilöille reittikone ei kelpaa.

Raskaasti verotettu autontankkaaja tietää, että lentopetroli on kansainvälisen sopimuksen mukaan verovapaata. Asian muuttamiseksi en ole huomannut yhtään aloitetta mistään maasta tai puolueesta tehtynä. Päinvastoin, lentoyhtiöitä tuetaan verovaroin, että ne pääsisivät mahdollisimman pian pandemiaa edeltävälle tasolle ja paljon sen ylikin.

Bensatankilla joogatessa tulee mieleen, että rahat otetaan siltä isolta joukolta, jolla ei ole varaa lentää kaukomaille vuosittain, niin kuin iso joukko tekee. Varma ennustus onkin, että lentopetrolin veroa ei tule ja että bensan ja dieselin hinnat nousevat.

Jos bensan hinta nousisi viiteen euroon, pelastuisiko ympäristö, tuskin?

Koko homman ydin on siinä, että esteeksi muodostuu kaksi mahdottomuutta. Vaatimus jatkuvasta talouskasvusta ja väestönkasvusta, joka on joissakin maanosissa lähes hallitsematonta.

Pumpulissa kasvanut demokratian kannattaja ei äänestä puoluetta, joka vaatii todellisten ilmastotekojen toteuttamista, väistämätöntä kulutuksen leikkaamista.

Kalastaja Linkola oli monessa esittämässään asiassa aikaansa edellä. Hän ymmärsi että demokraattinen järjestelmä ei pysty vaadittaviin toimenpiteisiin. Linkola taipui siksi kannattamaan diktatuurista hallintoa. Siinä hän kyllä lienee ollut väärässä.

Uskomme tuntevamme muutamia kymmeniä diktatuureja, joissa ei näytä koksinpoltto hetkeen loppuvan. Väestönkehitykseen vaikuttavaa osaamista näissä maissa viedään kylläkin kiihkolla eteenpäin.

Niin että siltä osin maailma voi pelastua?

Risto Kukko

satasta köyhempi eläkeläinen

Vaasa

Kommentoi