Lukijoilta: Tärkeitä toiveita vammaisjärjestöjen suunnalta!

Ensisijainen toive olisi parempi vuorovaikutus päätöksentekoelimiin, joissa käsitellään heille tärkeitä asioita: helpompaa liikkuvuutta pyörätuolilla, rollaattoreilla ja yleensä apuvälineiden kanssa. Luiskista, hisseistä ja portaikon kaltevuudesta tulisi olla lakisääteinen tarkastelu, että jo suunnitteluvaiheessa automaattisesti nuo tärkeät asiat huomioidaan kunnolla. Rakentamisen yhteydessä tilat olisivat oikean mitoituksen mukaiset ja heti tehtynä olisivat edullisemmat kuin jälkikäteen rakennettuina.

On vain liian monta esimerkkiä, joissa asia on huomattu jälkikäteen käyttäjien huomioimana. Kustannukset tuppaavat kohota suuremmiksi, jos invalidikäymälä ja -luiskat täytyy rakentaa myöhemmin. Liikkuminen wc:ssä tulee olla helppoa ja tilan on oltava oikein mitoitettu.

Muut julkiset tilat, kuten teatteri, uimahalli, jäähalli, areena, sairaalat, toimistorakennukset tulisi saattaa listalla ensiksi vammaisia palvelevaan ”priimakuntoon”. Tietenkään ei sovi unohtaa yksityisten ja yritysten tiloja. Niidenkin on vastattava samoihin vaateisiin.

Tienpidossa tulisi kadunvarsilla huomioida luiskan loivuus ja helppokulkuisuus sekä katujen liukkauden torjunta. Turvallinen liikkuminen tulee taata erityisryhmiin kuuluville kaduilla, jalkakäytävillä ja toriaukiolla yhdenvertaisuuteen vedoten.

Autokuljetuksen aikataulujen pitäisi toimia täsmällisemmin. On ilmennyt liian pitkiä odotusaikoja kuljetuksissa. Jos on esimerkiksi lääkäri- tai muu tärkeä meno, vaikka tiettyyn tapaamiseen. Ei tunnu kenestäkään sopivalta odotella pyörätuolissa pitkään, jopa yli 30 minuuttia ulkosalla. Lisäksi voi myöhästyä varatusta lääkäriajasta. Siitä saattaa seurata jopa sakkomaksuja.

Toiveesta tottako?

Raimo Ristilä

vammaisneuvoston edustaja

Seinäjoki

Kommentoi