Lukijoilta: Tarkkana maakuntavaaleissa

Ei ole samantekevää ketä maakuntavaaleissa äänestät. Sote-uudistusta on valmisteltu jo niin kauan, että nyt sitä ei saa enää vesittää.

Vaaleissa pitää olla nyt tärkeimpänä kriteerinä sellaisten päättäjien löytyminen, jotka aivan oikeasti haluavat kehittää uutta maakunnallista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää. Ihmisiä, joille nämä asiat ovat olleet aina tärkeitä.

Vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit ovat varmimmin pitämässä huolta siitä, että julkisesti kerättävät verorahat ohjataan julkisten palveluiden kehittämiseen, eikä yksityisiin taskuihin. Nykyisessä hallituksessa on toki muitakin, jotka asian ymmärtävät.

Puoluepolitiikkaa on tässäkin asiassa sen verran tärkeätä tuntea, että tietää missä suunnassa ovat julkisten palveluiden kehittäjät, ja missä suunnassa omien ja ylikansallisten yritysten etujen ajajat.

Nykyään on päättävillä paikoilla aivan liikaa heitä, jotka vannovat yksityisten palveluiden paremmuuden nimiin. Heidän tärkeimpänä tavoitteenaan ei tulisi edelleenkään olemaan julkisten, maakunnallisten palveluiden kehittäminen, vaan aivan muut intressit, kuten palveluiden ostot yksityisiltä firmoilta.

Sen sijaan, jos joku haluaa ylläpitää yksityistä terveyspalvelutoimintaa, ei hänen tule laskea sitä sen varaan, että verorahoista osa virtaa sinne. Yritystoiminta täytyy perustua asioihin, jotka myyvät itse itsensä. Ei verorahojen kuppaamiseen.

Nyt joku luulee, etten tiedä yrittämisestä mitään, ja siksi vain vastustan sitä. Voin kertoa, että olen naimisissa yrittäjän kanssa, joka hänkin on jo kyllä eläkkeellä.

Ei meillä olisi tullut mieleenkään kupata julkisia yhteiskunnan toimintaan tarkoitettuja verorahoja omiin taskuihin. Tulot perustuivat siihen, että kysyntä ja tarjonta kohtasivat ja hinta oli kohtuullinen.

Taina Inkeri Lehto

entinen pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Vaasa

Kommentoi