Lukijoilta: Tarkkikselle vai jatkokoulutukseen?

Pitkän päivätyön eritysopettajan tehnyt Jarmo Lintala puuttui Ilkassa (4.6.) tämän päivän hallitusohjelman yhteen paljon puhuttaneeseen muutokseen - oppivelvollisuuden pidentämiseen.

Lintala penää päivän tekevän kierrostaan eli paluuta vanhaan: tarkkiksiin eli tarkkailuluokkiin ja kymppiluokkaan ja niiden resurssien kohentamiseen.

Hän näkee ongelman siirtona ja ongelmanuoren epämääräisen notkumisen muutaman vuoden lisääntymisellä Rinteen kaavaileman jatketun oppivelvollisuuden, joka kilajaa vain oppikirjakustantamoiden kassaan enimmäkseen, kun ilmaiset oppimateriaalitkin luvataan.

Lintala puhuu asiaa joidenkin kohdalla, en yhtään epäile. Mutta nyt tullaan kriittiseen taitekohtaan.

Isävainaani joskus puhisi sille, että 15–16-vuotiaiden ihmisten pitää tehdä elämän mittaisia päätöksiä peruskoulun jälkeisestä ajasta niinkin raakileena kuin sen ikäinen nyt vain voi olla.

Tuohon lisäisin sen, että asia koskee etenkin poikia, jotka ovat kehityksessä jäljessä tuolla ikää tyttöjä eikä tätä ikiaikaista biologista faktaa voi mikään tasa-arvokomitea julkilausumallaan muuksi muuttaa.

Poliisina hänellä oli varmasti hiukan toinen näkövinkkeli asiaan kuin Lintalalla.

Kuten tiedämme, erot tasoittuvat muutaman vuoden päästä tyttöjen ja poikien välillä ja siinä suhteessa se muutama vuosi voi olla ratkaiseva tulevan elämän kannalta - etenkin poikalasten kohdalla.

Jos velvollisuus päättyy Suvivirteen ysin keväällä, on helposti näköalattoman nuoren, kyllä, edelleen sen pojan, vaihtoehtoina tässä ajassa monitoriin uppoaminen tai parin vuoden päästä keskiolutbaareissa notkuminen. Ne eivät CV:stä tässä(kään) ajassa käy kuten ei ysin päättötodistuskaan kuin ani harvoilla aloilla.

Tässä suhteessa parin vuoden pakollinen tuuppaus eteenpäin voi olla tarpeen, että joku lamppu päässä syttyisi edes osalla poikalapsista.

Kansantaloudellinen säästö on varmasti mittava, jos luisu mieron tielle ja poliisin tekotapakortistoon torpataan. Henkisen puolen pääoman kasvua ei voi edes laskea.

Jos nyt lähdetään oletuksesta laulun sanojen mukaisesti, että aika mennyt ei koskaan palaa ja kymppiluokat ja tarkkikset ovat taka-alalle jäänyttä aikaa enimmäkseen, ei Rinteen jatkettu oppivelvollisuusmalli ota, jos ei annakaan.

Kuten tiedämme, ei Lintalan haikailema vanha mallikaan tuottanut koko ikäluokasta priimaa. Sutta ja sekundaa syntyy, kun on ihmisistä kyse. Ja perussyy on lähestulkoon aina kotioloissa ja sen puolen kasvatuksessa, ei koulun hallinto-, kasvatus- ja opetusmallissa.

Jos vanhempien kyky kasvattaa katoaa, ei yksikään koulutusmalli toimi missään ajassa.

Vaan loppuun vielä vieno pyyntö Rinteen poppoolle. Kun nyt tämä jatkettu oppivelvollisuus tulee, tiedämme takuuvarmasti, että tämä koskee liki yksinomaan ammattikouluja. Armovitosilla peruskoulun läpisukkuloinut ei lähde istumaan historian tunneille lukioon.

Näin ollen siellä amiksen puolella täytyy olla sitten jotain muutakin kuin tabletin kautta etänä palveleva virtuaalimaikka. Niitä eläviä ihmisiä, pedagogeja ja eteenpäin viejiä.

Muuten tämä jatkettu oppivelvollisuus on yhtä tyhjän kanssa.

Timo Ekman

Seinäjoki

Kommentoi