Lukijoilta: Tarvitaanko vielä jarrumiehiä?

Jees-miehiä, jarrumiehiä ja takkumestareita on iät ja ajat valittu päättämään yhteisistä asioista.

Itse lukeuduin lähinnä jarrumiehiin, joita mielestäni taas piakkoin tarvitaan. 17 miljardia vuodessa kun yhteinen kassa vuotaa, niin takalaita tulee vauhdilla vastaan.

Kotikaupunkimme Vaasa on pitkään ollut edistyksellisten ja yltiöoptimistien vallassa. Jarrumiehet ovat usein nuoleskelleet haavojaan äänestystappioiden jälkeen. Tosin välillä tuntuu siltä, että kyseenalaistettu rooli pakottaa painamaan jees-nappia vastentahtoisesti.

Nyt kotikaupungissamme keskustellaan 4 500 työntekijän lomautuksista, siinä on ainakin osittainen hinta jarru-miesten tappioista. Olisiko jälleen aika kokoontua torille purkamaan paineita?

Talouden ja monen muunkin asian ennustaminen on riskialtista puuhaa. Aina ei jarrutus osu kohdalleen, sekin selviää usein vuosien kuluessa.

Yksi ennusteita rankasti rassaava asia on syntyvyyden romahtaminen. Tämä tekijä on johtamassa hätäjarrutukseen erityisesti varhaiskasvatuksessa.

Keinotekoinen edistyksellisyys ja vauhtisokeus ovat pitkään rasittaneet Vaasan taloutta. RKP:n rökälevoitto edellisissä kuntavaaleissa ei ole tuonut helpotusta, ehkä päinvastoin.

Onneksi voidaan syyttää aina ulkopuolisia tekijöitä ja huonoa tuuria onnettomien valtionapujen lisäksi. Näin selviämme taas seuraavalle vuokymmenelle kiinteistöveroja ja hulevesimaksuja vuorotellen korottamalla ja tietenkin tuloverotusta kiristämällä.

Urheilukentät ovat nyt maailmanlaajuisten tasovaatimusten mukaisia. Yli 10 000 vapaata istumapaikkaa katsomoissa odottavat käyttöasteen paranemista. Onhan käyttö parhaimmillaankin muutama tunti vuodessa istumapaikkaa kohden. Näin on käynyt aiemminkin.

Mitä enemmän panostetaan ulkoisiin puitteisiin, sitä heikommin pelit sujuvat. Toivokaamme siis uutta nousua!

Liikunta on tärkeä osa varhais- ja nuorisokasvatusta. Resurssien optimointi on jatkossa yhä tärkeämpi tekijä kiristyvän kuntatalouden pelastamisessa.

Risto Kukko

Sipilän linjoilla

Vaasa

Kommentoi