Lukijoilta: Tasa-arvo, kestävyys ja innovaatiot

Nämä kolme sanaa ovat pohjoismaiden palloliittojen suunnitteleman naisten jalkapallon vuoden 2027 MM-kisojen yhteisen hakemuksen avainsanat. Henkilökohtaisesti olen vuosien varrella ollut usein tekemisissä Suomen Palloliiton kanssa – erityisesti hyvin onnistuneen Vaasassa järjestetyn UEFA U-19 EM-lopputurnaukseen liittyen. Viime viikolla Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Tukholmassa osallistuin kokoukseen muiden pohjoismaiden palloliittojen edustajien kanssa ja oli ilo neuvoston puolesta olla tukemassa hanketta. Yhteiset naisten MM-kisat vuonna 2027 – tasa-arvo, kestävyys ja innovaatiot avainsanoina – on erinomainen tapa nostaa Pohjola maailmankartalle. Hankkeen toteutuessa on pidettävä huolta, että myös Merenkurkun alue on mukana.

Jalkapallosta puheen ollen käytettäköön tätä palstatilaa myös Vaasan IFK:n ja VPS:n syventyneen yhteistyön iloitsemiseen – kun yhteinen kausikortti on jo toteutettu, on tästä hyvä jatkaa yhteistyötä muissakin merkeissä.

Pitäkäämme myös peukkuja tulevana perjantaina miesten maajoukkueen puolesta niin, että voitto Liechtensteinista ja paikka EM-lopputurnauksessa toisi koko kotimaiselle jalkapallokulttuurille ison sysäyksen eteenpäin.

Tukholmassa Pohjoismaiden neuvoston istunnon aikana keskusteltiin monien muiden asioiden ohella pohjoismaiden yhteistyöministerien ja pääministerien kesällä hyväksymästä uudesta visiosta. On helppoa seistä kilpailukykyä, sosiaalista kestävyyttä ja hiilineutraaliuutta koskevien painopistealueiden takana. Itse puhuin mm. energiateknologian vientipotentiaalista sekä järjestelmätason TKI-yhteistoiminnan puolesta. Korostin myös, että meidän täytyy tehdä kaikkemme, että pohjoismaiset visiot ja tunne pohjoismaisuudesta juurtuvat ihmisten keskuudessa kaikilla tasoilla ja kaikissa eri yhteyksissä. Yhteinen pohjoismainen sähköinen henkilöllisyystodistus, yhteiset rakennusstandardit sekä ammattipätevyyden tunnustaminen rajojen yli ovat muutamia konkreettisia esimerkkejä ja edistysaskeleita, jotka tulisi toteuttaa, jotta ihmiset näkisivät hyödyn integroituneessa Pohjolassa jokapäiväisessä elämässään.

Erityisesti me Merenkurkun alueella tiedämme, että toimiva infrastruktuuri on hyvin tärkeää aidon yhteistoiminnan ja integraation kannalta. Tämän takia vaadin puheessani täysistunnossa, että pohjoismainen liikenneministerineuvosto tulisi perustaa välittömästi uudelleen – vaikkakin olemme juuri tällä seudulla hyvin pitkälti itse saaneet aikaan ja rahoittaneetkin mm. uuden laivan monipuolisella työllä ja itsepäisyydellä. Viikon aikana saamani uudet kuvat Rauman telakalta lämmittivät mieltä marraskuun kylmyydessä.

Logistiikkaan liittyen pidän hyvänä, että Pohjalainen pitää keskustelua satamatiestä yllä. Satamatie on äärimmäisen tärkeä sekä Vaasan seudulle että koko läntiselle Suomelle. Saamme olla iloisia siitä, että liikenne Vaasaan satamaan kasvaa yritystemme investointien sekä lisääntyvän meriliikenteen ansiosta. Tiehanke on kaikkien seudun asukkaiden ja työpaikkojen näkökulmasta todella tärkeä. Rkp:n koko eduskuntaryhmän sekä vaalipiirimme kaikkien puolueiden edustajien puolesta olemme tehneet talousarvioaloitteen lisäresursseista Vaasan satamatien jatkosuunnitteluun.

Kuluneen viikon aikana useat mielenkiintoiset kansainväliset vieraat – aasialaisia akkuvalmistajia myöten – ovat vierailleet Vaasassa ja tuleva viikko aloitetaan uuden Ruotsin konsulaatin avajaisilla sekä Ruotsin suurlähettilään ja usean ministerin vierailulla.

Eritysesti elinkeinoelämän – mutta myös julkisen sektorin – tulevien vuosien suuret strategiset investoinnit Vaasassa herättävät positiivista huomiota niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: Samaan aikaan kun ilmastokeskustelu käy kuumana on hyvä muistuttaa itseään helposta mutta tärkeästä asiasta, jonka voi toteuttaa joka päivä: ostakaa ja syökää kotimaisia elintarvikkeita!

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi