Lukijoilta: Tatlin pilvilinna romahti

Harvoin on voittaja antanut vastustajastaan yhtä halveksuvia kuvauksia kuin Edis Tatlin tyrmääjä Madison Square Gardenissa: ”Hän suorastaan säikähti aina, kun iskin häntä. Hän vältteli koko ajan. Se oli ikävystyttävä ja helppo ottelu.” Valmentajakin sanoi:”Mies on jo täysin kypsä. Lopeta ottelu.”

Tatli jätti yleisölle vaikutelman sisuttomasta suomalaisesta, joka kesyyntyi yhdestä vartaloiskusta. Se vaikutelma on kuitenkin väärä. Ei Tatlilta sisua puutu.

Isku maksan kärkeen on todella polttava ja on ratkaissut muitakin otteluja. Vaikutelma syntyi hänen puolustuksellisesta taktiikastaan, jonka Pekka Mäki oli laatinut. Tarkoitus oli otella alkupuoli tarkkaillen. Se tarjoaa kuitenkin vastustajalle liikaa tilaisuuksia.

Vain 12 ottelua otellut vastustaja ei tarkkaillut, vaan kävi päälle.

Nyrkkeilyn kultainen sääntö on: Ole aina aloitteissa ensimmäinen. Puolustajista tulee helposti vain maalitauluja. Mike Tysonin tuhovoima perustui tähän. Vasta Buster Douglas ja Ewander Holyfield haastoivat hänet ottelemaan isku iskusta ja silloin tuli Mikelle noutaja.

Larry Holmeskin oli sortunut puolustautuessaan. Jos jääkiekkojoukkue alkaa varmistella voittoa vetäytymällä puolustukseen, se yleensä kostautuu. Sanotaankin, että hyökkäys on paras puolustus.

Pekka Mäellä on käsitys, että kulma määrää nyrkkeilijän tekemiset ja itse boksari on kuin robotti, joka toimii ohjeiden mukaan.

Tämä näkemys on väärä. Kyllä nyrkkeilijän on saatava käyttää omia aivojaan tiimellyksen keskellä.

Kaiken ratkaisee urheilijan mielen lataus, joka sisältää ratkaisevan tunnevoiman. Se on kokonaisvaltainen tunne, joka siivittää hurmioituneeseen kamppailuun.

Itsensä tunteva kamppailija osaa säädellä oman kehonsa virettä. Se on ainoa oikea ottelutapa. Ei ”taktisesti” katkaistua tunnetta niin vain saada käskystä päälle.

Tatli noudatti kuuliaisesti Mäen näkemystä.

Muhammed Ali sanoi: ”Käytän ensi erän ottaakseni vastustajani ’mitat’. Sitten pystyn tikkaamaan hänelle istuvan puvun.” Pisti pojat pakettiin.

Hiihtäjä Juha Mieto kertoi ohittaneensa pysähtyneitä ja ihmetteli, mikä kinkeripiiri se oli.

Näihin oli kiinnitetty mittareita, jotka osoittivat, koska lihakset alkoivat olla hapoilla ja oli syytä hidastaa. Aikansa uusi uljas systeemi. Mieto hiihti happoja ajattelematta hurjalla tunteella ohi.

Susi-Kalle Oikarainen voitti 50 km MM-kultaa tappotahdilla kaikki tai ei mitään – tunteen vallassa. Kieltäytyi väsymästä. Perillä hän täynnä agressiota julisti: ”Eikä väsyttänyt maalissa! Jukoliste ei!”

Nyt Tatli antoi vaikutelman, ettei hän kaatunut taistellen, vaan oli luovuttaja. Siinä ympäristössä sitä ei koettu ”talvisodan hengen” osoitukseksi, eikä kalliin pääsylipun arvoiseksi tuossa nyrkkeilyn pyhimmässä paikassa.

Se on vahinko. Edis on sympaattinen kaveri, kova harjoittelija ja taistelija myös.

Summana käsitykseni on, että hän ei ole MM-ottelun tasoinen. Hän on kuin telinevoimistelija, joka hallitsee perusliikkeet. Tässä lajissa yksi isku voi kuitenkin tehdä mestarin.

Nyt hänen kannattaa ainakin joksikin aikaa keskittyä Euroopan huipputasoon.

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi