Lukijoilta: Tatuoitu ihmiskuva

Nettiuutisklippi kertoi henkilöstä, joka oli antanut ”päällystää” koko kehonsa kuvilla. Tatuoinneilla, jotka näyttävät ko. ihmisen kuin uutena persoonana.

Ihonsa päällystäminen väreillä on ollut ns. heimokulttuurien tunnus tai tunnistustapa eri puolilla maailmaa. Polynesiassa tatuointi eli ihonpinnan alle viillettävä haava oli kai varhaisimmin. Haavaan värikirjoitus/-kuvaus oli kaukomaille purjehtija James Cookin tuoma harraste Eurooppaan jo vuosisatoja sitten. Onko tatuointi ollut alkuaan jokin rituaalimerkintä?

Raamatun vanhimmissa teksteissä Jumala kielsi tatuoinnit. Kyse on siitä, että ihmisen ulkoinen iho on terveempi, puhtaampi ja siveellinen ilman neulanpistovärjäystä. Tapa viillellä itseään katsottiin synniksi eli kristitylle sopimattomaksi.

Ajassamme 2019 on hyvin trendikästä ottaa tatuointi esimerkiksi käsivarteensa. Minä pidän itsensä värjäämistä ihonalaisesti turhana huomion hakemisena enkä näe sille mitään perustetta. Jumala on antanut syntymässä kelvollisen ihon, johon piirtely tai pysyvä kuviointi on paitsi omatuntoni vastaista myös epäesteettistä.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi