Lukijoilta: Tautien leviäminen ja hallavan hevosen laukka

Ilkka-Pohjalaissa oli 17. helmikuuta erinomainen artikkeli Ossi Rajalalta: ”Riskit tautien leviämiseen kasvavat”. Artikkeli loi katsauksen asiantuntijoihin viitaten ilmaston lämpenemiseen ja tautien leviämiseen. Koronavirus on yksi tämän hetken pelottavista taudeista.

Kun luin Rajalan lehtikirjoitusta, mielessäni piirtyi kuva hallavasta hevosesta ja sen ratsastajasta, Kuolemasta, Johanneksen Ilmestyskirjassa Raamatussa: ”Katso hallava hevonen, ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema, ja Tuonela seurasi hänen mukanaan, ja heidän valtaansa annettiin neljäs osa maata, annettiin valta tappaa miekalla ja nälällä ja rutolla ja maan petojen kautta.”

Ajatukseni kulkivat eteenpäin: Maapallon väkiluku on kasvanut liian suureksi ja ihmisten ahneus suuremmaksi kuin koskaan. Maapallon kantokyky ei enää kestä. Maapallo saastuu, ja ilmasto lämpenee.

Seurauksena tulee oikuttelevia sääilmiöitä, kuivuutta, kuumenemista ja luonnonmullistuksia. Taudit, aavikoituminen ja tappava lämpö lisääntyvät.

Kun näitä miettii, voimme vaikkapa kritisoida palkkojen korotuksia. Korotuksia vaaditaan ostovoiman lisäämiseksi. Jos korotukset saadaan, niin kuluttajalla on mahdollista hankkia lisää tavaroita tai matkustella lentäen muihin maihin.

Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan energiaa, usein saastuttavista lähteistä, ja seuraukset tiedämme. Ihmisiä kuolee saasteisiin, tauteihin ja ilmaston kuumenemiseen.

Kaija Honkala

Seinäjoki

Kommentoi