Lukijoilta: Teinille ja Ruotsalalle

Lukeminen on vaikea taito. Kysyin kolumnissani, kuinka on mahdollista, että Pyhäjoella tehdään kymmenillä miljoonilla euroilla perustustöitä venäläisen Rosatom-yhtiön ydinvoimalaan, vaikka lupaa voimalalle ei ole olemassa, mutta Jussi-Pekka Teini kirjoittaa aivan muusta. Hän ei kirjoita sanaakaan Pyhäjoen voimalasta. Se pani minut epäilemään, että kirjoitus oli venäläisestä trollitehtaasta lähtöisin. Hyvä, ettei näin ollut.

Teini laskee kolmen desimaalin tarkkuudella kuinka paljon eri energiamuodot ovat ihmisiä aikojen saatossa tappaneet. Vanha viisaus on, että insinööri pystyy laskelmillaan todistamaan kaiken mitä haluaa, kun valitsee lähtöarvot haluamikseen.

Teini voisi laskeskella myös ydinvoimalaonnettomuuksien aiheuttamien valtavien ympäristötuhojen hintaa, jos niin haluaisi, mutta ne hän tahtoo unohtaa. Eikä kukaan tiedä, kuinka paljon sairauksia ja kuolemia on aiheutunut voimalaonnettomuuksista tuulien mukana levinneistä ydinsaasteista.

Mutta minun kolumnissani kysymys oli siis siitä, kuka on antanut Pyhäjoen voimalan rakentajalle Rosatomille niin varmat vakuudet lopullisesta rakennusluvan saamisesta, että miljoonia uskalletaan käyttää perustustöihin. Onko se lupaus annettu Suomen hallitus ja eduskunta ohittaen?

Pentti Ruotsalan kirjoitukseen minun on hiukan vaikea vastata, kun hän ei selvästikään ole ymmärtänyt kirjoituksiani, ja epäilee niihin syylliseksi jo filosofi Rousseauta. Voin hänelle kertoa, että ajatteluni on peräisin Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta.

Kun hän ei ymmärrä, mitä yhteyttä jatkuvan kasvun haavekuvan perässä juoksemisella on loputtomasti lisääntyvään energian tarpeeseen, voin vain ihmetellä, kuinka tarkasti hänelle on selitettävä asiat, ennen kuin hän ne ymmärtää.

Jos hän ei ymmärrä, miksi Perämeren länsirannalla ei pidetä siitä, että venäläiset rakentavat ydinvoimalaa noin sadan kilometrin päähän heistä, vika on mielestäni Ruotsalassa eikä ruotsalaisissa.

Ydinvoima tuntuu olevan joillekin uskonto, jota ei saa kyseenalaistaa. Tällaisella uskonnolla Suomi jää pahoin jälkeen uusiutuvia, turvallisia energiaratkaisuja kehittävässä maailmassa.

Antti Tuuri

diplomi-insinööri, kirjailija

Kommentoi