Lukijoilta: Teollisesta vallankumouksesta

Nykyisen kansanvaltaisen demokratiakäsityksen perustana on, että paikallis-valtiolliset olosuhteet ovat tärkein ”itsemääräävän päätöksenteon oikeuttaja”.

Samaan aikaan tapahtuva kansainvälinen ympäristönsuunnittelu ja -päätöksenteko on ymmärretty olevan ristiriidassa paikallis-kansallisen päätöksenteon kanssa, vaikka maapallon ilmakehä on kaikkien valtioiden ja koko ihmiskunnan yhteinen ”katto”.

Kansallisen ja kansainvälisen välinen jännite ilmenee nyt monella tavalla. Kansainvälistymistä ei voi kuitenkaan pysäyttää. Kaikki on joka hetki katkeamattomassa muutoksessa.

Maapallon lämpenemisen jatkuessa vastakohtaisuudet ovat kärjistymässä samantyyppiseksi yhteiskunnalliseksi konfliktiksi, kun tapahtui 1800-luvun alkupuoliskon aikana, jolloin teollinen vallankumous alkoi muuttaa siihenastista maailmanjärjestystä.

Syntyi valtioiden maapallo. Seuraavaksi syntyy aivan muuta.

Valtiota koskenut kansantalous on vaihtunut kansainvälisten suhdanteiden kautta kansainväliseksi taloudeksi ja viimeksi se on tullut nykyiseen totaalikapitalismiin. Taloussodat tekivät siihen säröjä, joiden korjaaminen on vaikeaa. Ilmaston lämpeneminen kiihtyy myös säröjen paikkaamisen takia.

Ilmastonmuutosta ja ympäristökriisiä ei olisi, jos maailmanhistoria olisi tapahtunut toisin. Kapitalismi ei ole yksin syypää onnettomuuteen. Myös kommunistiset yhteiskunnat syyllistyivät ympäristökriisiin ja unohtivat myös yksilövapauden. Mutta yksilövapaudestakaan ei vallitse täydellistä yksimielisyyttä.

Jukka Paaso

arkkitehti

Kauhava

Kommentoi