Lukijoilta: Teon uljaan muisto… Vägitöö kaunis jääb…

Viron vapaussotaan 1918–1920 osallistui eri lähteiden mukaan 3 000 –3 700 suomalaista. Maakunnassamme värväystoimistot avattiin Seinäjoella ja Lapualla. Tuloksekkain värväri oli Kuortaneen suojelukunnan päällikkö Reino Ala-Kulju, ja muita keskeisiä värväreitä olivat Vihtori Kosola, Antti Isotalo ja Artturi Leinonen.

Sota söi miehiä, ja Virossa kaatui 172 vapaaehtoista suomalaissoturia, joista 13 voidaan lukea eteläpohjalaisiksi.

Viime keväänä Virossa ilmestyi Viron Vapaussodan Historian seuran ja Suomen Tallinnan suurlähetystön yhteistyönä viron- ja suomenkielinen matrikkeli suomalaisten sotasurmista Virossa 1918–1920. Hanketta tukivat taloudellisesti mm. kolme suomalaista maanpuolustussäätiötä ja Suomen suurlähetystö. Kirjan johdannossa lapualainen Pentti Kangasluoma saa kunniamaininnan kaatuneiden selvitystyöstä.

Matrikkelin esipuheessa perustellaan mielenkiintoisesti sen tarvetta sillä, että Neuvosto-Virossa viranomaiset pyrkivät hävittämään ihmisten muistista Viron vapaussodan ja itsenäisyyden ajan ja että oman maan historia on tunnettava siksi, ettemme altistuisi siitä esitetyille ja esitettäville valheväittämille. Jokaisella vapaussodassa menehtyneellä on myös arvo ja oikeus tulla muistetuksi omalla nimellään.

Virossa kaatuneita suomalaisia haudattiin ensimmäiseksi 22.1.1918 Hietaniemeen ja Vanhan kirkon puistossa 16.2. hyvästeltiin 16 kaatunutta joiden joukossa olivat lappajärveläinen Jalmari Välimaa ja lappajärveläislähtöinen jääkäriluutnantti Antti Kärnä.

Välimaa oli haudattu tuntemattomana vainajana mutta tunnistettiin myöhemmin valokuvasta. Jalmari merkittiin Lappajärven seurakunnan kuolleiden kirjaan kesäkuussa 1919, joten tieto hänen kaatumisestaan oli kestänyt tulla kotiseudulle puolisen vuotta.

Jalmarin ja Aunuksessa menehtyneiden Eljas Tervaskankaan ja Jalmari Ylimaan nimet on kaiverrettu myös vapaussodan muistomerkkiin, joten lappajärveläiset rinnastivat heidät vapaussotureihin.

Matrikkelin toimittajat ovat tehneet suuren työn etsiessään Virossa kaatuneiden suomalaisten nimet Viron, Latvian, ja Suomen muistomerkeistä ja -tauluista. Eteläpohjalaisista sankarihaudoista on kuvat Karijoelta, Alahärmästä, Lappajärveltä, Lapualta, Vähästäkyröstä ja Ähtäristä.

Muistan kotikylästäni Kärnästä arvostetun Viron vapaussotaan ja kolmeen muuhun sotaan osallistuneen Nestorin. Kun Nestorin siirtymisestä tuonilmaisiin on kulunut jo neljä vuosikymmentä, on hänen muistonsa alkanut haalistua ainakin nuorehkojen ihmisten joukossa. Matrikkeli suomalaisten sotasurmista Virossa ja sen kaltainen tutkimus varmistavat sen, että Nestorista ja hänen aseveljistään vägitöö kaunis jääb…

Veikko Leväniemi

Vimpeli

Kommentoi