Lukijoilta: Terassi tuli ja Simo katosi

Kiitos toimittaja Anne Laurilalle, että hän toi julki suunnitelmat rakentaa Vaasan Sisäsatamaan varasto- ja WC-rakennus Kuntsin modernin taiteen museon kylkeen. (I-P 21.12.2020)

Ja kiire on, kuten tavallista, silloin kun poikkeamisluvalla ollaan matkassa. Ajantasaista asemakaavaa ei ole.

Sisäsataman asemakaava on vuodelta 2016, eikä siinä ole määritelty alueelle rakennusoikeutta.

Vaasan Sisäsataman yleissuunnitelma hyväksyttiin 2015. Vanha satama-alue muuttui taidemuseon ympäristöksi. Veistospuistoon saatiin ensimmäinen taideteos, Laila Pullisen Sibylla.

Mutta sitten alkoi tapahtua kummia. Kesällä 2018 museon edustalle ilmestyi valtava terassi – yllättäen ainakin tavallisen rantakävelijän kannalta.

Nyt varasto- ja WC-rakennuksen syntymiseen on sentään ”mahdollisuus vaikuttaa”, niin kuin kuulutuksessa ilmoitettiin.

Kuntsin modernin taiteen museon kahvila- ja terassipalveluita varten haettiin yrittäjää kansallisella hakuilmoituksella keväällä 2017. Kukaan ei tehnyt tarjousta, mutta loppiaisaattona 2018 museotoimenjohtaja Selma Green allekirjoitti sopimuksen Boom City Entertainment Oy:n kanssa. Sopimuksessa todettiin mm., että kahvilan pinta-ala on 86 neliötä ja terassin noin 180 neliötä.

22.5.2018 vt. museotoimenjohtaja Auli Jämsänen hyväksyi sopimusliitteen, joka ”mahdollistaa terassitoiminnan siten, ettei siitä koidu lisäkustannuksia investointeina tai käyttökuluina Vaasan kaupungille/museoille”.

22.5.2018 tonttipäällikkö Pertti Onkalo allekirjoitti Boom City Entertainment Oy:n kanssa maanvuokrasopimuksen, jolla yhtiö sai kymmeneksi vuodeksi vuokralle 395 neliötä terassia ja WC:tä varten. Vuokrasopimuksen edellytyksenä on, ”että vuokralainen samanaikaisesti vuokraa/operoi Kuntsin taidemuseon kahvilatiloja”.

23.5.2018 rakennus- ja ympäristölautakunta antoi yhtiölle tilapäisen rakennusluvan kahdeksi vuodeksi, ”jona aikana tulee hakea poikkeamista, mikäli terassi wc-rakennuksineen aiotaan pitää pysyvänä”, lisäsi rakennustarkastaja Paula Frank vielä päätösesitykseensä.

18.3.2020 museotoimenjohtaja Elina Bonelius allekirjoitti Sisäsataman terassi Oy:ksi muuttuneen yhtiön kanssa sopimuksen pelkästään kahvilan keittiö- ja varastotilojen vuokraamisesta terassia varten.

Kahvila Simo ei ollut ollut toiminnassa pitkään aikaan ja keittiö- ja tarjoilualue on nyt erotettu kahvilasta seinäkkein, mikä ei voi olla turmelematta museomiljöötä.

Kuten museotoiminnanjohtaja haastattelussa toteaa ”meille ei ole millään tavalla ongelmatonta, että terassi toimii siinä missä toimii”.

Seuraavaksi terassiyrittäjä tarvitseekin keittiörakennuksen, koska museo tuskin voi loputtomiin jatkaa nykyistä järjestelyä.

Kun museo saa takaisin keittiönsä, voidaan Simolle hakea uutta kahvilanpitäjää.

Sisäsatama on nykyisin osa kulttuuri-Vaasaa, eikä sinne pidä rakentaa mitään satunnaisia tarpeita varten.

Sirpa Sainio (vas.)

kulttuurijaoston pj.

Vaasa

Kommentoi