Lukijoilta: Terveen kunnan resepti

Vaasan kaupunginvaltuusto kokoontui 14.12. päättämään tämän vuoden, 2021, budjetista. Tämän vuoden yksi tärkeimmistä päätöksistä tehtiin kuitenkin jo 16.11., kun valtuusto päätti, että Vaasan kunnallisveroprosentti ei tule nousemaan. On syytä muistaa, että jo nyt Vaasan kunnallisveroprosentti on 21 eli samaa luokkaan kuin naapurikaupunki Seinäjoella.

Yhdyn Vaasan kokoomuksen valtuustoryhmän kantaan siitä, että kun kaupungin alijäämä on tullut katetuksi, tulee kunnallisveroprosenttia laskea välittömästi. Trendinä tahtoo olla, että nykypäivän haasteisiin vastataan niin valtion kuin kunnankin tasolla verojen kiristämisellä. Väläytykset verojen kiristämisestä kertovat lähinnä ihmisen omasta ahkeruudesta tarjota kauaskantoisempia ratkaisuja.

Kunnilla on jo nyt liikaa tehtäviä järjestämisvastuullaan, etenkin mitä tulee sosiaali- ja terveystoimen toimialaan.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaavailemassa sote-uudistuksessa, sosiaali- ja terveystoimen tehtävien järjestämisvastuu siirtyisi kunnilta maakunnille. Kuntalaisen kukkarolla tämä uudistus näkyisi siten, että maakuntavaltuustolla tulee olemaan verotusoikeus.

Kun katsoo Pohjanmaan maakuntavaltuustoa tällä hetkellä, suurimpina puolueina ovat edustettuina RKP ja SDP. Nämä kaksi puoluetta tulisivat pitkälti määrittelemään sen, miten paljon mitäkin verotettaisiin. Vuotokohtien tilkitsemiseen varsinkin SDP on perinteisesti pitänyt verojen kiristämistä ainoana hyvänä keinona.

Itse ajattelen näin, että kaikki sellaiset palvelut, jotka eivät ole välttämättömiä arjessa ovat niitä kohteita, joista voidaan olosuhteiden pakosta säästää. Esimerkkinä mainittakoon nyt kirjastopalvelut.

Mutta hakeakseen pidemmälle aikavälille koskettavia vaikutuksia, on liian vähälle huomiolle jätetty kunnan hallinnolliset tehtävät ja niiden rahoitus. Kunnilla on kontollaan satoja tehtäviä ja niistä mainitsen nyt yhden: pysäköinninvalvonnan. Suomen yrittäjät avasivat jo vuonna 2013 keskusteluavauksen, jossa ehdotettiin, että pysäköinninvalvonta siirrettäisiin kunnilta yksityisille yrityksille.

Idea on täysin kannatettava ja siksi kysynkin: Aikooko hallitus ryhtyä vielä tällä vaalikaudella toimimaan sen puolesta, että pysäköinnin valvonta siirrettäisiin kunnilta yksityisille yrityksille?

Aatu Puisto (kok.)

Vaasan kokoomusnuorten puheenjohtaja

Kommentoi