Lukijoilta: Terveiset tiede- ja kulttuuriministerille

”Täytän tässä kuussa 73 v. Yhä harrastan matikkaa. Olen suorittanut etänä kuusi sertifikaattia, enkä enää löydä lähes ilmaisia kiinnostavia kursseja. Siksi aionkin siirtyä Turun yliopistoon.” (kaverini Facebookissa)

Ymmärrän, että urheilu on lähellä suomalaisten ja myös ministerin sydäntä ja urheilu saa paljon huomiota mediassa. Olisiko kuitenkin aika alkaa hehkuttamaan myös aivojumppaa? Matematiikasta saattaisi olla apua niin nuorten opiskelu- ja työllistymispulmiin kuin seniorien ajanvieteongelmiinkin.

Tieteiden kuningatar ansaitsisi imagon kohotusta. Olen ehdottanut Ylen uutisten ja urheilu-uutisten väliin matematiikkauutisia. Matematiikkapohjaiset alat ovat poteneet opiskelijapulaa ja nyt jo opettajapulaakin. Koulut alkoivat, mutta joissain kouluissa etsitään vielä opettajia. Muun muassa Taivalkoski ei ole löytänyt matematiikan ja kemian opettajaa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja ministeri Annika Saarikko huolestuivat luokanopettajaopintoihin hakeutuneiden määrän vähenemisestä, vaikka hakijoita oli 4 700 ja valittiin 900. Matemaattisten aineiden opettajaopinnoissa opiskelupaikkoja jää vapaiksi. Yle pihistää tärkeää tietoa nettiin. Ylen nettisivuilta löytyisi tietoa opiskelijavalinnoista, mutta harva huomaa etsiä tietoa sieltä. Pitkän matematiikan on viime vuosina kirjoittanut noin 10 000 ylioppilasta, mikä on vähemmän kuin tekniikan opintojen aloituspaikat. Pitkän matematiikan kirjoittaneita tarvittaisiin myös matematiikan, luonnontieteiden ja kaupallisten alojen opiskelijoiksi.

Juha Sipilä pani ”pyörät pyörimään”. Nyt hän voisi tulla ministerien avuksi ideoimaan ”matikat maistumaan”, jotta matemaattista ja insinööriosaamista riittäisi ja pyörät pyörisivät jatkossakin! Syysloma on nimitetty lukulomaksi. Voisiko talviloman nimetä laskulomaksi?

Matematiikka jäi huomiotta Suomi100-juhlavuonna. Laiminlyönti kannattaa korjata julistamalla vuosi 2020 matematiikan vuodeksi. Miten matematiikan vuotta voisi juhlistaa? Ideoita on pilvin pimein. Yksi ehdotukseni on, että tarjotaan kaikille lukuvuoden 2019-2020 yhdeksäsluokkalaisille kulttuurielämys matematiikan maailmaan viikon mittaisilla leireillä. Matematiikka on kiehtovaa. Se pitää vaan paljastaa.

”Osaaminen on se, millä me Suomessa pärjätään”, sanoi Juha Sipilä vuonna 1996. Mutta miksi Facebookin ryhmä ”Poliitikot matematiikan puolesta” ei kiinnosta poliitikkoja ja toimittajia?

Alli Huovinen

matikkatäti

Oulu

Kommentoi