Lukijoilta: Terveys kuuluu kaikille

Näin terveydenhoidon ammattilaisena ja aktiivisena kuorolaulajana ihmettelen joitakin mieskuoro Jussien taiteellisen johtajan Juha Holman ajatuksia sekä koronan vähättelyä poikkeusajassamme liittyen kuorotoimintaan. (Ilkka-Pohjalainen 25.10.)

Vaikka Vaasan seurakunnan Lottakuorolla ei ole ollut kevät-, eikä syyskaudellakaan harjoituksia, niin kaikki ymmärtävät, miksei. Nykyään löytyy useampia tutkimuksia, kuinka korona leviää nimenomaan kuorossa. Sen lisäksi koronaa ei voi mitata ainoastaan kuolemantapauksina, vaan myös pitkäaikaissairauksina.

Keväällä amerikkalaiskuorossa 61:stä 53 sairastui, kolme joutui lopulta sairaalaan, joista kaksi menehtyi. Myös eurooppalaisissa kuoroissa korona on levinnyt: esimerkiksi pääsiäisenä Hollannissa, missä oli kuorossa 4 kuolemantapausta ja yli 100 sairastunutta. Korona levisi harjoituksissa.

Näitä tapauksia löytyy myös muista maista mm. Saksasta ja Englannista, ei pelkästään Amerikasta pari kuoroa, kuten Juha Holma virheellisesti mainitsi.

Useissa kuoroissa on hätä. Tulot ovat pudonneet ja rekrytointi vaikeutunut. Vaikeuksissa on koko kuoroala. Ilman erityisiä turvajärjestelyjä (mm. ilmanpuhdistimet) kuorokonsertit ovat riskialttiita. Nyt pitäisi miettiä enemmän kuin kaksi kertaa: kumpi on tärkeämpää kuorolaisten ja yleisön terveys vai kuoron esiintymishalu?

Anja Paksu

Vaasa

Kommentoi