Lukijoilta: Tienkäyttäjältä terveisiä

Lokakuun alussa Ely-keskus julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, että alempi maantieverkko on niin huonossa kunnossa, ettei päällystepaikkauksia enää kannata tehdä. Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella näitä teitä on tällä hetkellä yhteensä 670 km. Mikäli syksyn säät ovat huonoja, tulee todennäköisesti määrä lisääntymään.

Tiedotteen mukaan tienpidon rahoitus on ollut pitkään laskeva. Päällysteisiin ja niiden korjauksiin käytettävissä oleva rahoitus on laskenut jo 90-luvulta saakka ja kuluvan vuoden aikana rahoituksen taso on ollut historiallisen matala. Myös Ely-keskus on tilanteesta erityisen huolissaan.

Kevään hallitusohjelmaneuvotteluissa hallitusohjelmaan on tehty kirjaus: ”Myös alemman tieverkon ja yksityisteiden korjausvelan tulee vähentyä”. Hallituksen ensi vuoden budjettiin kirjaamat pienet panostukset eivät riitä, vaan on tehtävä isoja taloudellisia panostuksia teiden kunnon ylläpitämiseksi ja pitkällä aikavälillä jopa parantamiseksi. Autoilua verotetaan yli 8 miljardin euron edestä ja näille veroeuroille on saatava vastinetta.

Yle kysyi toissa viikolla kansanedustajilta kantaa koko maan asuttuna pitämiseen. Suurin osa vastanneista oli sitä mieltä, että koko Suomi tulee pitää asuttuna. Tämä tavoite on mahdollinen vain, jos palataan valtion perustehtävien ääreen ja pidetään toimivasta infrasta huolta. Jokainen meistä tarvitsee päivittäin teitä aina Katajanokalta Utsjoelle asti.

En pidä kyläpolitikoinnista ja kotiinpäin vetämisestä. Käytän kuitenkin esimerkkiä, jonka tunnen erityisen hyvin.

Maanantaina Pohjalainen julkaisi aiheeseen liittyvässä jutussa kuvan Kuortaneen Hynniläntien pinnasta. Kuva on karua todellisuutta. Se on minulle arkipäivää, sillä kuva on otettu kotipihamme äärestä. Tie on kovassa käytössä ja erityisesti isoilla maatalouskoneilla liikutan paljon. Vaaratilanteita on töyssyjen ja huonon pinnan vuoksi jo tapahtunut – juurikin kotimme kohdalla. Tie ei millään tapaa ole turvallinen.

Näitä huonokuntoisia teitä on maakunnassamme paljon ja siksi tarvitaan panoksia tienpitoon erityisesti valtakunnan tasolta asti. Ely-keskukset eivät asialle voi mitään, jos rahaa ei ole. Siksi hallituksen on reagoitava asiaan välittömästi.

Tiet ovat yksi tärkeimmistä valtion tarjoamista ”palveluista”, joita meistä jokainen tarvitsee päivittäin. Liikenteen ja autoilun verotukselle on saatava vastinetta.

Riikka Varila (kok.)

valtuutettu

Kuortane

Kommentoi