Lukijoilta: Todellinen vaara tulee ylhäältä

Todellinen vaara ei ole hiilidioksidi, vaan mahdollinen asteroidin törmäys. Hiilidioksidiin liittyvä kriisi olisi hidas ja antaa siten paljon aikaa sopeutua ilmaston muutokseen. Sen sijaan asteroidin törmäystä luonnehtii sana katastrofi ja äkkikuolema. Katastrofi on jotain paljon pahempaa kuin kriisi.

Mahdollinen massiivisen asteroidin törmäys maan kanssa vapauttaisi sekunnin murto-osissa saman määrän energiaa kuin tuhannet ydinpommit tuhoten välittömästi vähintään arviolta 90% elämästä maapallolla. Näin on ainakin kerran tapahtunut.

Me olemme evoluution yhtä osaa sekä tulosta noista 10 prosentista lajeista, jotka jäivät tuolloin jäljelle Jukatanin törmäyksestä. Pitänee mainita samalla ne dinot, joiden aika oli väistyä. Dinot olivat valtiaita ja luonto laittoi ne syrjään. Mikä laji hallitsee nyt? Se on tietenkin me-ihmiset, homo sapiens, joille luonto ei suo mahdollisuutta tehdä itsemurhaa hiilellä, koska elämä täällä rakentuu siitä.

Miten ilmastonmuutosta kuvaava sana kriisi ja laajaa sekä todellista tuhoa kuvaava sana katastrofi suhtautuvat toisiinsa? Siten, että jos ei halua valita kaikkia maailman pelkoja tai haluaa valita kahdesta ahdistavasta asiasta vain toisen, valitsen mieluummin pelonsekaisen kunnioituksen ilmakehän yläpuolista luontoa kohtaan, joka voi tehdä jotain sellaista elämälle, mitä ilmastonmuutos ei koskaan pystyisi aiheuttamaan.

Kun pelosta, hysteriasta ja suuresta ahdistuksesta on kyse, ainoa todellinen tuho voi tulla ylhäältä.

Olisi vihdoinkin älyllinen uskon aika unohtaa ilma, jota hengitämme, koska hengitys on automaattista ja siksi luotu.

Jari Vuorinen

Lohja, Ojamo

Kommentoi