Lukijoilta: Toinen koronan vuosi 2021

Häävit eivät ole näkymät vuodelle 2021. Tulemme luultavasti elämään vielä pitkään maailmassa, jota terrorisoi covid-19. Jo vuoden päivät olemme taistelleet sitä vastaan, mutta se vain lisääntyy! Kamppailu jatkuu todennäköisesti vielä vuonna 2021. Nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä. On havaittu, että virus pystyy kehittämään uusia mutaatioita, jotka ovat entistä herkemmin tarttuvia.

Turvallisen elämämme perustukset eivät ole enää pitkään aikaan pitäneet paikkaansa ja taudin torjumiskeinot itsessään aiheuttavat jo nyt maailmanlaajuista hätää ja työttömyyttä. Lähes kaikki sosiaalinen elämä on lamaantunut ja viimeinen toivo kohdistuu käyttöön saataviin rokotteisiin.

Vuoden vaihduttua uutismaailmaa hallitsee yhä hillittömästi leviävä virus. Se tuntuu ehtivän joka paikkaan torjumisyrityksistä huolimatta. Jo lakkautetut entistä kovemmat liikkumisrajoitukset joudutaan ottamaan uudelleen käyttöön. Rajoitukset koskevat lähes kaikkea, mihin on totuttu. Vuodelta 2021 on turha odottaa suurta muutosta.

Viimeinen ja ainoa todellisia toiveita herättävä keino virusta vastaan on rokote. Aika näyttää. Virukset osaavat muuttua rokotteille vastustuskykyisiksi. Tämä on havaittu jo bakteereilla, joihin antibiootit eivät enää tehoa!

Luomakunta on aina ollut eloonjäämistaistelua, jossa nopeat syövät hitaat. Kaikki elämänmuodot ameebasta alkaen ovat omalla tasollaan luovia ja älykkäitä. Vain ihminen pystyy tyhmyyttään tuhoamaan kaiken elämän maapallolla.

Uuden vuoden alussa epätietoisuus tulevasta aiheuttaa yhä pelkoa ja ahdistusta. Jos ihminen ei omalla toiminnallaan tuhoa maailmaa, sen tekee lopulta ilmastokatastrofi ja sen seuraukset. Luonnon herkkää tasapainoa ei pidä järkyttää.

Rokotuksiin kohdistuvat suuret odotukset viruksen nujertamiseksi. Prosessi on kuitenkin hidas ja voi olla, että olemme liian optimistisia. Ehkä aliarvioimme vastustajan pitkän tähtäimen vaikutuksia? Paluu normaaliin voi kestää useita vuosia...

Ilkka Vilkama

Alahärmä

Kommentoi