Lukijoilta: Toivoa herättävä Kulmuni

Keskusta valitsi 7. syyskuuta jatkajan Juha Sipilän johtamalle, rökäletappion kärsineelle kansanliikkeelleen. Mie-murretta puhuvan nuoren naispuheenjohtajan tie Suomen poliittisen vallankäytön huipulle on vähintäänkin haastava.

Ylen Ykkösaamun haastattelussa viikko valintansa jälkeen Katri Kulmuni puolusti rohkeasti alueellista tasa-arvoa ja maan pitämistä kokonaisuutena laajasti asuttuna. Niin ainakin hän vakuutti ja puolusti aika onnistuneesti kansanliikkeensä keskeisarvoja, kuten yleispuolueen johtajan sopiikin tehdä. Mutta keskusta ei ole koskaan ollut vain yleispuolue vaan erityisesti sen arvomaailmaa on sävyttänyt huoli heikommin menestyvien puolustamisesta eikä epämääräinen ”kaikkien etujen ajaminen”. Niin lienee jatkossakin.

Arvioidessaan edeltäjäänsä Kulmuni oli varovainen ihan syystä. Sipilä yritysjohtajana kykeni oman taustansa arvoja edistämään mutta myös nosti maan vakavasta syöksykierteestä. Hänen pääministerikausi maksoi vaalitappion, mikä on ollut ilmeisen katkera perintö perinteiselle puolueväestölle. Kulmunin toive saada keskusta vuonna 2023 vaalivoittoon on vaikea.

Viime lauantain tv-tentissä Kulmuni puolusti maltillisesti taustaansa. Videoklippi vuosikymmenen takaa paljasti kiintoisan pointin Kulmunin taustavoimista. Sipilä-kriittisen ex-puheenjohtaja Paavo Väyrysen nuorisokoulun kasvattina Kulmuni ajaa pitkäli PV:n linjaa.

KK esitti ison resurssien lisäystarpeen alueelliseen kehitykseen. Onko Rinteen punavihreä koalitio valmis kotimaan uusiutuvien energialähteiden vauhdittamiseen ja suunnitellun ydinvoimalan toteuttamiseen? Tuo aie voisi olla avain keskustan nousulle Arkadia-vaalien voittoon 2023. Se tie on tosin vaikea ja näyttää, jatkuuko alkiolainen uudistamislinja.

Nyt keskusta on isolla riskirajalla, teollistumisen ja kaupungistumisen aallonharjalla kuten 60–70-luvuilla. ”On muutoksen aika” oli 1974 P. Väyrysen linjateos; se on nyt 2019 yhtä aiheellinen.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi