Lukijoilta: Toivoa tulevaisuuteen ulosotossa oleville ja ylivelkaantuneille

Ulosotossa on jo yli puoli miljoonaa suomalaista. Kymmenen viime vuoden aikana ulosotossa olevien ihmisten määrä on vain lisääntynyt. Tilanne uhkaa edelleen paheta. Syitä ulosottoon joutumiselle on yhtä monta kuin on ulosotossa olevaa. He ovat kaikki kanssaihmisiämme. Perheenjäseniä, sukulaisia, ystäviä ja työkavereita. Myös taloudellisiin vaikeuksiin syystä tai toisesta joutuneet tarvitsevat toivoa tulevaisuuteen.

Yksi ratkaisu ulosotossa olevien toimeentulon parantamiseksi on ulosoton suojaosan korotus. Keskusta on tätä esittänyt jo viime vaalikaudella. Suojaosan korotus tekisi työnteosta kannattavampaa ja vähentäisi ihmisten tarvetta turvautua toimeentulotukeen.

Nyt monen ulosotossa olevan ei kannata ottaa työtä vastaan ja apua arjessa pärjäämiseen on haettava viimesijaisesta tuesta. Tämä ei ole kestävä tilanne ihmisen itsensä eikä yhteiskunnan kannalta.

Rinteen hallituksen ohjelmassa on sovittu, että hallitus selvittää pikaisesti tämän vaalikauden alussa ulosoton muutostarpeet ja että tavoite on korottaa ulosoton suojaosaa vähintään takuueläkkeen tasolle. Vastuu asiassa on RKP:n oikeusministeri Henrikssonilla. Keskusta kiirehtii tätä uudistusta.

Selvää on, että uudistus on valmisteltava huolella kokonaisuus huomioiden. Suojaosan korotuksen on autettava ennen muuta kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia ihmisiä. Toteuttamisen on oltava sellainen, että se ei muulla tavalla hankaloita pienituloisimpien tilannetta esimerkiksi sosiaaliturvan kanssa yhteensovittamisessa.

Suomen insolvenssioikeus eli velkasuhteita ja ylivelkaantumista sääntelevä lainsäädäntö kaipaa huutavan kipeästi muutakin uudistamista.

Suomessa sadat tuhannet ihmiset ovat 2. luokan kansalaisia velkaantumisensa takia. Tässä joukossa on suuri määrä epäonnistumisen kokeneita yrittäjiä.

Suomalainen maksukyvyttömyysjärjestelmä ja ylivelkaantuminen syrjäyttää ja on kannustinloukku. Nykytilanne on liian kallis niin kansantaloudellisesti kuin ennen kaikkea inhimillisesti. Vihdoin ja viimein Suomessa on tartuttava toimeen ja uudistettava mm. ulosottolainsäädäntö ja yksityishenkilön velkajärjestely aidoksi henkilökohtaiseksi konkurssiksi, joka tarjoaa mahdollisuuden uuteen alkuun.

Aito henkilökohtainen konkurssi myös tervehdyttäisi lainamarkkinoita, kun kaikenkarvaiset kulutusluottojen ja pikalainojen myyjät joutuisivat ottamaan huomioon enemmän luottotappioiden riskiä.

Kansainvälisessä markkinataloudessa, jossa lainamarkkinat ovat valtaisia, talous- ja lakitiedon osaaminen on välttämätöntä. Sitä tulisi lisätä varsinkin peruskouluissa ja ammatillisissa tutkinnoissa. Sivistys on tässäkin se vahvin ase eriarvoisuutta ja syrjäytymistä vastaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kauhavalta

Kommentoi