Lukijoilta: Tolppasen eläkevisiot

Maria Tolppaselle (demari, ent. ps.) ensin tiedoksi, että vaalit menivät jo. Hänen kirjoituksensa mielipiteissä 19.6. vaatii muutaman kommentin. Ensinnäkin, miksi eläkeläisen arki olisi shokki? Jokainen, joka eläkkeestään välittää, voi seurata sen kertymistä oman eläkeyhtiönsä sivuilla. Ja ainakin Varma tiedotti vuosittain kertyneen eläkkeen määrän myös postitse.

Eläkkeen määrän ei siis tulisi olla kenellekään yllätys. Ja tietenkin myös vähennykset muuttuvat, eläkkeellä ei esimerkiksi ole tulonhankkimiskuluja.

Valtaosa työssäkäyvistä ymmärtää, että eläkkeellä tulot putoavat. Kysymys on siitä, että tähän tulotason laskuun tulisi varautua esimerkiksi säästämällä.

Pienemmistäkin tuloista pystyy laittamaan säästöön, pitkällä tähtäimellä jo pienestäkin kuukausittaisesta säästöstä on eläkepäiviin mennessä kertynyt hyvä reservi. Kysymys on omasta valinnasta.

Ei voi olettaa että yhteiskunta (=veronmaksajat) auttaa aina, kun rahasta on pulaa. Jokaisen on myös otettava vastuu itsestään ja toimeentulostaan ja turvata myös eläkepäiviensä talous kykynsä mukaan.

Eläketulon veroprosentin korkeudesta olen Tolppasen kanssa samaa mieltä, suhteessa palkkatuloihin se on yleisesti ottaen liian korkea.

Eläkkeiden taso on se, mikä se on. On syytä muistuttaa, että eläkkeiden nykyiseen tasoon on merkittävästi vaikuttanut Tolppasen oman puolueen, SDP:n Paavo Lipponen, jonka johdolla ns. taitettu eläkeindeksi ajettiin läpi. Se on merkittävästi hidastanut eläketason kehitystä verrattuna palkkatulojen kehitykseen ja on varmasti vaikeuttanut matalammilla eläkkeillä elävien toimeentuloa.

Tolppanen valittaa eläkeläisten rahapulaa, kasvavia lääkelaskuja jne. Tämä on valitettavasti liian monen kohdalla totta. Tolppanen myös sanoo ”Ei se näin saisi olla.”

Hänen mukaansa uuden valtuuston pitäisi miettiä miten taataan ”…työeläkeläisillemme auvoiset eläkepäivät…”.

Tolppanen, eläkkeistä ei päätetä valtuustoissa. Ja ilmeisesti Tolppanen tietää sen itsekin, sillä se mitä hänellä ja SDP:lla on eläkeläisille tarjota on ”…nauttia tornin uudesta ilmeestä ja kesällä kaikille ilmaiseksi musisoivasta Vaasasta.”

Siitäpä se eläkeläisten leipä levenee…

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi