Lukijoilta: Tommi Mäellä väärät luvut - Vaasa kuuluu kuntien voittajiin

Tommi Mäki kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisessa 13.11: ”Pohjanmaan hyvinvointialue eli Vaasan sairaanhoitopiiri menettää nyt esitellyssä sote-mallissa 17 miljoonaa euroa rahoitustaan nykytilanteeseen 2020 verrattuna per asukas per vuosi...”

Tämä väite on rajusti pielessä. Menetystä tulee ensimmäistä kertaa 10 euroa per asukas vuonna 2024 (noin 1,7 miljoonaa), 30 euroa per asukas vuonna 2025 (noin 5 miljoonaa), 60 euroa per asukas vuonna 2026 ja niin edelleen sovitun siirtymäjakson mukaisesti.

Teoriassa Mäen mainitsema miinus 17 miljoona (max 100e / asukas) tulee siis vastaan siirtymäkauden päätyttyä 2029, jos tulee. Itse uskallan ennustaa, että todella moni asia tulevien 10 vuoden aikana vielä muuttuu tämänkin osalta.

Todettakoon myös, että Pohjanmaan sote-menot ovat nyt vuositasolla reilu 630 miljoonaa euroa.

Lisäksi Mäki ja moni muukin unohtaa mainita, että Vaasan kaupunki, kuten moni muu kunta Pohjanmaalla, kuuluu sote-uudistukseen linkittyneen kuntien rahoitusmallin selkeisiin voittajiin. Vaasan osalta 15 euroa per asukas vuonna 2024, 30 euroa per asukas 2025, 45 euroa per asukas 2026 sekä ”pysyvästi” 60 euroa per asukas vuonna 2027 ja siitä eteenpäin.

Tämä tarkoittaa toteutuessaan sitä, että Vaasan kaupungilla on 2027 alkaen noin 4 miljoonaa euroa nykyistä enemmän rahaa koulutukseen ja elinvoimainvestointeihin, tai veronalennuksiin. Joka tapauksessa tarvevakioituihin kriteereihin perustuvat luvut tulevat vielä tulevina vuosina elämään. Tietenkin pyrimme näihin myös aktiivisesti eri tavoin vaikuttamaan.

Aikaisintaan vuonna 2026 voimaan tulevasta mahdollisesta maakuntaverosta on liian aikaista sanoa juuri mitään ennen kuin puolueilla on yhteinen näkemys alueiden tai maakuntien tehtäväkentästä tai ajatuksia mahdollisen veron suuruudesta ja tasausjärjestelmän rakenteesta.

Lähtökohtana on joka tapauksessa hallitusohjelman kirjaus siitä, että mahdolliset verorakenteen muutokset eivät saa voimaan astuessaan aiheuttaa verotuksen kiristymistä. Tästä on ehdottomasti pidettävä kiinni.

Erityisesti kansallisella tasolla olen itse yllättyneenä ja huolestuneena seurannut, kuinka esimerkiksi tarkan markan puolueena aikaisemmin tunnettu kokoomus oppositiosta käsin esittelee veronmaksajien kukkarosta vielä hallitustakin suurempia lisämenoja eri tarpeisiin. Omasta mielestäni työn verotusta tulisi pystyä tässä maassa laskemaan.

Vasabladetissa ja Ilkka-Pohjalaisessa julkaisemien pitkien ja väärien talouslukujen sisältämien kirjoitusten perusteella vaikuttaa siltä, että Mäki on ottanut erityisesti RKP:n maalitaulukseen omassa kuntavaalikampanjassaan.

Henkilökohtaisesti vierastan ylimääräistä puoluepolitikointia ja vanhojen muistelua mutta tarvittaessa voimme tietenkin jatkaa Mäen aloittamaa sote-keskustelua eri puolueiden aktiviteettien näkökulmasta. Toisin kuin esimerkiksi kokoomus, RKP on myös kansallisesti vahvasti vaikuttanut mm. VKS:n laajan päivystyksen statuksen saamiseen sekä uuden kansallisen potilas- ja asiakasturvallisuuskeskuksen perustamiseen nimenomaan Vaasaan. Tulokset puhuvat tässäkin sen puolesta, että vahva RKP on koko vaalipiirin etu.

Joakim Strand (r.)

kansanedustaja

Vaasa

Kommentoi