Lukijoilta: Törnävän koulun kohtalo

On se kuulkaa hassua. Asumme kaupungissa, jota mainostetaan perhekaupunkina ja markkinoidaan niin, että lapset ovat tärkeitä. Asuntomessut olivat Törnävän koulun naapuristossa ja muistelemme, että ”koulukin sijaitsee lähellä” – oli yksi iskurepliikki.

Meidän kaikkien lapsemme ovat tuossa samassa koulussa. Yksi iso syy siinä oli useammalle, että siellä oli valittavissa toiminnallinen luokka, jonka on tarkoitus mennä läpi peruskoulun omana sarjanaan. Oikein perheiden unelma.️

Törnävän koulu on vanha. Se sijaitsee keskeisellä paikalla ja sinne tulee lapsia monesta eri suunnasta. Etelä-Seinäjoki vetää edelleen kasvaen lisää lapsiperheitä.

Onneksi kouluun on turvallista kulkea alikuluista, joita menee koululle monesta eri suunnasta.

Koulun piha on eittämättä Seinäjoen paras koulunpiha. Sitä ovat olleet tekemässä isät, äidit, opettajat, lapset, jalkapalloilijat ja ties ketkä. Se on tehty pitkälti kökällä. Pohojalaisten sielunsanalla.

Meidän lastemme koulu on sairas. Sisäilmastaan. Se on tiedetty kauan. Nyt sen tietävät kaikki ja lapset, muutamia luokkia lukuun ottamatta, siirtyivät juuri parakkeihin. Ne muutamat luokat saavat jatkaa vanhassa, hirsisessä puukoulussa.

Onneksi sairaita kouluja on ollut ennenkin. Niiden kohdalla on yleensä kaksi vaihtoehtoa. Ne joko korjataan tai rakennetaan uusiksi. Paitsi meidän lastemme koulua. Se sijaitsee kuulemma niin kivalla paikalla, että sen tontista saa tämä lapsiperheiden unelmakaupunki köyhtyneeseen kukkaroonsa mukavasti euroja.

Lapset voidaan kuulemma kätevästi sijoittaa läheiseen Pruukin kouluun, jossa on kyllä aikaisemmin ollut sisäilmaongelmia myös, mutta ne on hienosti sudittu maalilla piiloon. Mitä siitä, jos siellä muutama aikuinen oireilee. Ja koska Pruukiin ei mahdu koko koulu, voidaan tämä meidän koulu kätevästi jakaa maailmalle.

Alkuopetus heivataan kuulemma päiväkodin viereen ja loput sitten sinne Pruukiin. Koska on kätevää ja menee vähemmän rahaa.

Opettajat. Mitäs heistä. Yksi työyhteisö sinne tänne ja ne nyt muutenkin palavat loppuun tai tekevät töitä sielullaan. Venyvät ja joustavat.

Jos yksi opettaja vetää ykköset ja kakkoset, voi hän vetää niitä ikuisesti tai sitten vaihtaa kätevästi parin vuoden jälkeen uuteen yksikköön, uudeksi aikuiseksi ja sieltä näppärästi joku siirtyä alkuopettajaksi sinne päiväkodin viereen. Ja sitten repeät muutaman vuoden päästä. Koska hei, come on, se on vaan duunia. Yhteisöillä ei ole merkitystä silloin, kun raha puhuu.

Tai se, että sama opettaja voisi viedä lapsen ykköseltä eteenpäin. Eihän se ole oleellista. Tai se, että ekaluokkalainen kertoi silmät loistaen, miten olivat välkillä leikkineet kummiensa, nelosten kanssa. Tai se, että kolmosluokkalaiset sujautetaan ilman huolellista, pedagogista suunnittelua ysiluokkalaisten kanssa mopoautoviidakkoon. Tai se, että ruokalan, liikuntasalin tms. kapasiteetti lakkaa riittämästä. Epäoleellista kaikki. Tai se kökkävoiman taidonnäyte, se Seinäjoen paras koulunpiha. Lanan alle, koska hei, miettikää, mikä kerrostalotontti!

On hienoa asua kaupungissa, jonka arvoasteikossa raha on ykkösprioriteetti. Puheet ovat suuria ja joulupukille on oma parkkiruutu. Mutta mihin tarvitaan joulupukkia, jos lapsista ei oikeasti välitetä?

Miksi halutaan tehdä nopeita ja kylmiä päätöksiä, suuressa hiljaisuudessa ja niin, että ne, keihin asia osuu, kuulevat siitä puolivahingossa, kun valtuuston nuija on jo ilmassa?

Maanantaina on kokous. Esityslistalla ei näy sitä, mikä päättää 260 lapsen elämästä. Ja niiden perheiden, jotka ovat valinneet lapsensa kouluksi Törnävän.

Kaikilla meillä on ollut siihen syy. Sijainti, henkilökunta, pedagoginen suuntaus. Joku meille tärkeä. Ja joku, minkä kaupunki aikoo nyt vetää viemäristä. Koska me emme ole oikeasti tärkeitä. Eivätkä meidän lapsemme. Eivätkä tuon koulun opettajat ja muu henkilökunta.

Tärkeää on vain yksi asia. Se, mitä kaikilla on liian vähän ja mikä tätä maailmaa pyörittää. Surullista, sillä Seinäjoki tekee hartiavoimin töitä erottuakseen muista.

Kiteytämme Gretan sanoihin. Hävetkää!

Törnävän koulun vanhempainyhdistys

Seinäjoki

Lisää aiheesta

Kommentoi