Lukijoilta: Toteutuuko Seinäjoella demokratia?

Täytyy heti kirjoituksen aluksi todeta, että minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään hevosurheilua vastaan. Ja ilokseni voin todeta, että ei myöskään muilla kaupunkiympäristölautakunnan jäsenillä ole. Mutta niin härskiä toimintaa on Alasenpuiston kentän koko prosessi ollut, että haluan kaupunkiympäristölautakunnan jäsenenä tuoda ilmi, miten asiat ovat edenneet.

Marraskuussa 2018 asia tuotiin ensimmäistä kertaa lautakunnan eteen. Tapahtumanjärjestäjä oli kiinnostunut esteratsastuskilpailun järjestämisestä Alasenpuistossa. Järjestäjä toivoi alueelle nurmihiekkakenttää, josta tulisi tehdä yleissuunnitelma. Yleissuunnitelman avulla saisimme tietoon kentän rakennuskustannukset ja muut vaikutukset. Tämä yleissuunnitelma tuotaisiin myös julkisesti nähtäville, että naapurit ja kaupungin asukkaat voisivat suunnitelmaa kommentoida.

Kentän yleissuunnitelma tuotiin kaupunkiympäristölautakunnan kokoukseen nähtäville kesäkuun 2019 kokoukseen. Aiheesta käytiin paljon keskustelua ja hyväksyimme yleissuunnitelman, jossa kentän pintamateriaali oli esitetty nurmipintaisena. Kyseessä on kuitenkin puistoalue ja arvokas jokimaisema, joten nurmipinta oli ainoa vaihtoehto. Lisäksi pintamateriaali palvelisi myös muita tapahtumia, Seamkia, kansalaisopistoa yms. lähialueen tapahtumajärjestäjiä.

Elokuun 2019 kaupunginhallituksen kokouksessa lautakuntamme kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin kirjauksella; ”lautakunnan päätökset eivät aiheuta toimenpiteitä ”. Eli tässä kokouksessa myös kaupunginhallitus on hyväksynyt Alasenpuiston yleissuunnitelman ja kentän pintamateriaalin nurmipintaisena.

Toukokuussa 2020 lautakuntamme jäsenistössä alkoivat puhelimet soida. Kentän pintamateriaalin levitys oli alkanut ja pintana oli surullisen kuuluista kuituhiekka. Alkoi valtava selvitystyö, kuka on antanut tälle luvan?

Kesäkuun alussa lautakunta piti aiheesta ylimääräisen kokouksen, johon vaadimme virkamiehiltä selvitystä. Lopputulemana alkusyksyn 2019 aikana virkamiesryhmä oli muuttanut kentän pintamateriaalin nurmikentästä hevosurheilua paremmin palvelevaksi kuituhiekaksi. Tärkeä huomio on, että pintamateriaalia valittaessa tilaajan edustajana (tässä Seinäjoen kaupunki) toimivat samaisen hevostapahtuman järjestäjät. Eli hevosurheilijat ovat itsenäisesti saaneet päättää kentän pintamateriaalin. Pintamateriaalin muutosta ei koskaan tuotu lautakuntaan päätettäväksi.

En voi kuin ihmetellä. Meillä on demokraattisesti valitut lautakunnan jäsenet, jotka tekevät päätöksiä. Silti muutaman henkilön omat intressit voivat ajaa tämän edelle ja toimitaan täysin demokratian vastaisesti. Lautakunnalle ei ole missään vaiheessa tuotu esiteltäväksi esteratsastuskenttää. Meille on esitelty tapahtumakenttä, jossa on mahdollista järjestää yhtenä monista tapahtumista esteratsastuskilpailu.

Nyt kaupunginhallitus on palauttanut asian takaisin kaupunkiympäristölautakunnalle.

Olemme päättäneet, että kuituhiekka poistetaan heinäkuun aikana. Tällä hiekalla parannamme niin ravikeskuksen kuin Ylistaron esteratsastuspaikkojenkin pintoja. Olemme perustaneet erillisen suunnittelutyöryhmän, johon olemme vaatineet lautakunnan jäseniä mukaan. Näin varmistamme, että kentän pintamateriaali tulee olemaan sellainen, joka palvelee kaikkia kaupungin asukkaita, tapahtumia ja harrasteryhmiä. Kun tämä toteutuu, voidaan puhua tapahtumakentästä.

Mielestäni tapahtumanjärjestäjän on nyt myös hyvä hieman ottaa malttia ja miettiä tulevaa pintamateriaalia. En voi kuin ihmetellä kentän pinnoitteen vaatimuksia ja uhkauksia vetää tapahtuma pois, mikäli kuituhiekka ajetaan pois.

Tässä on tainnut unohtua yksi seikka. Vuonna 2013 järjestettiin korkeatasoinen kansallinen esteratsastuskilpailu Hevoset Stadikalla. Paikalla olivat lähes kaikki Suomen huiput, yleisöä oli viikonlopun aikana useita tuhansia ja tapahtuma sai paljon positiivista julkisuutta.

Ai niin, missä tapahtuma järjestettiin? Olympiastadionin keskellä, nurmipintaisella jalkapallokentällä.

Eetu Lehtola (sd.)

kaupunkiympäristölautakunnan jäsen

Alasenpuiston suunnittelutoimikunnan jäsen

Seinäjoki

Kommentoi