Lukijoilta: Tunnetko stereotyyppisen pelaajan?

Pelaatko videopelejä? Toisin sanoen olet laiska, sohvaperuna, aikaansaamaton, kunnon työt kaukaa kiertävä, epäsosiaalinen, ylipainoinen, säälittävä, addiktoitunut, huoneeseesi lukittautunut, turhaakin turhempi kansalainen ilman tietoa tärkeistä maailman tapahtumista.

Kun mainitsee sanan pelaaminen, harmillisen monilla ihmisillä jopa vielä tänäkin päivänä voi tulla mieleen ainakin muutama edellä mainituista asioista. Tämä yleistäminen on mielestäni vakava ongelma, sillä jos pelaajat leimataan tuolla lailla, on monille pelaajille paljon vaikeampaa muun muassa hankkia töitä, tai esimerkiksi ystäviä. Silloinhan omalla tavallaan yleistäminen aiheuttaa juuri sitä epäsosiaalisuutta.

Tietenkin pelaajien joukosta löytyy näitä yllä mainitun laisia ihmisiä, sillä ihmisiä on erilaisia. Yllä mainitut piirteet eivät rajoitu kuitenkaan vain pelaajiin.

Monet pelit on tehty juuri niin koukuttaviksi, että pelien tekijät saisivat rahaa ja suosiota. Suurin osa pelaajista osaa kuitenkin rajoittaa pelaamistaan ja aikaa löytyy kaikelle muullekin.

Muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan peleissä on todistetusti paljon hyviä puolia. Ne voivat kehittää ainakin kielitaitoa, tilanhahmotuskykyä, huomionopeutta, luovuutta, ongelmanratkaisutaitoja, sosiaalisia ja yhteistyöllisiä taitoja, sekä erityisesti lievittää stressiä ja kehittää tunnetaitoja.

Mielestäni pelaaminen tuomitaan liian helposti sen huonojen puolien mukaan, mutta jos pelaaminen estää esim. ulkona käymisen, siitä pitää toki pitää taukoa. Toivon siis, että ihmiset hyväksyisivät pelaamisen hyvänä ja kehittävänä asiana, sen hyvissä rajoissa!

Leevi Vierimaa

Onkilahden yhtenäiskoulu, 8g

Vaasa

Kommentoi