Lukijoilta: Tunnin aamulenkki – kuusi kiloa muovijätettä

Tutkijoiden mukaan maailman merissä on 200 000 000 tonnia muovijätettä ja niistä 94 % on vajonnut merenpohjaan. Sieltä niitä on mahdotonta poistaa ja joutuvat näin ollen merieläinten ruuaksi. Se johtaa merilintujen ja kalojen turhaan kärsimykseen ja kuolemaan.

Siksi on erittäin tärkeätä, että maassa lojuvat roskat kerätään pois, ennen kuin ne päätyvät tuulten ja sateiden mukana mereen. Meidän meremme ovat matalia ja siksi erittäin herkkiä ja ovat yhteydessä myös maapallon valtameriin.

Norjalainen neljäosainen tv-ohjelma ”Line ja muovinen planeetta” herätti ymmärrykseni miten valtavasta muoviongelmasta on kyse.

Suosittelen kyseistä ohjelmaa jokaisen katsottavaksi. Ja toivottavaa olisi, että katsottaisiin myös kouluissamme. Ohjelma löytyy Areenasta.

Meillä kenelläkään ei ole enää varaa ummistaa silmiämme tältä valtavalta ongelmalta. Nyt syntyvät lapset saavat aikuisiällä merestä vain roskaa – ei kaloja tai muita mereneläviä.

Tunnin mittaisen aamulenkkini saalis on kuusi kiloa muovijätettä Gerbyn venesatamasta ja sinne johtavien teiden ojista, joista ne olisivat ennemmin tai myöhemmin joutuneet mereen.

Roskien kerääminen on helppo ja halpa harrastus vaikka koko perheelle. Tarvitaan vain hyvää tahtoa, suojakäsineet ja roskapussi mukaan ja ulos lenkille. Roskat eivät kuulu luontoon. Siitä olemme jokainen vastuussa.

Eva Reinikainen

Gerby, Vaasa

Kommentoi