Lukijoilta: Turvapaikkakäytäntömme on ihmishenkien tuhlausta

22-vuotias Nathanael riisti henkensä Uudessakaarlepyyssä 24. syykuuta. Viikkoa aikaisemmin hän oli saanut toisen kielteisen turvapaikkapäätöksensä, mikä käytännössä tarkoitti, että hänet palautetaan Afganistaniin.

Tiedotusvälineissä kerrotaan rikoksiin syyllistyneistä turvapaikanhakijoista. Harvemmin kuulemme heistä, jotka hakuprosessin aikana ovat opetelleet ruotsia tai suomea, opiskelleet ja löytäneet töitä.

Emme kuule nuorista pojista, jotka odotellessaan ovat aikuistuneet, ansainneet pelipaikan jalkapalojoukkueessa, ehkä tavanneet kumppanin.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voi hakea työperäistä oleskelulupaa. Tämä on kuitenkin usein mahdotonta, koska monilla turvapaikanhakijoilla ei ole henkilöllisyystodistusta.

Suomen lupakäytäntö ruokkii laittomien sukutodistusten tehtailijoita, eikä henkilöpaperiton pääse rajanylityssääntöjä rikkomatta Afganistanin lähimpään suurlähetystöön Tukholmaan passia anomaan.

Uudessakaarlepyyssä useat kaupunkilaiset ja yhdistykset ovat jo vuosien ajan tukeneet meille muualta muuttaneita eri tavoin. Lisäksi moni yritys kärsii työvoimapulasta, työttömiä kaupungissa on vaivaiset 3,4 prosenttia. On silkkaa hulluutta, että motivoituneet ja osaavat nuoret ihmiset eivät voi luoda työuraa täällä, missä tekeviä käsiä tarvitaan.

Me allekirjoittaneet edustamme Uudenkaarlepyyn kaupunginvaltuustossa edustettuina olevia puolueita. Vaadimme, että viranomaiset katsovat opiskelu- tai työpaikan turvapaikanhakijan eduksi. Työperäistä oleskelulupaa hakevalle tulisi myöntää muukalaispassi, jotta tämä voi hoitaa lupa-asioitaan laillisesti.

Vaadimme, että prosesseista tehdään nopeampia, joustavampia ja inhimillisempiä. Nykyinen järjestelmä johtaa ihmishenkien menetykseen.

Elli Flén

puheenjohtaja

RKP:n kunnallisjärjestö

Majvor Grönroos

puheenjohtaja

SDP:n paikallisosasto

Ingegerd Söderlund

puheenjohtaja

KD:n paikallisosasto

Uusikaarlepyy

Kommentoi