Lukijoilta: Turvekeskustelu pahasti ylikierroksilla

Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 0,15 prosenttia. Kun samaan aikaan maailman lämpötilan nousu esiteollisista ajoista on noin 1 celsiusaste, saadaan laskutoimituksella Suomen osuudeksi lämpötilan noususta 0,0015 C. Eli kun kaikki Suomen päästöt on nollattu, jäähtyy maailman lämpötila Suomen tempulla 1-2 tuhannesosa-astetta. Siinä sitten joudutaan kesät talvet olemaan toppatakkikansaa.

Taannoin televisiohaastattelussa ilmastoguru Taalas vastasi toimittajan kysymykseen lentoliikenteen hiilidioksidipäästöistä hyvin vähättelevästi niiden olevan merkityksettömiä. Samaan hengenvetoon Taalas siirtyi turpeen päästöjen suuruuteen ja vahingollisuuteen, todeten niiden olevan suuri ongelma Suomessa. Maailman lentoliikenteen päästöt viimeisen löytämäni tilaston mukaan ovat noin 900 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia ja Suomen turpeen päästöt noin 7 milj. tn. Eli lentoliikenteen päästöt ovat noin 130-kertaiset meidän turvepäästöihin verrattuna, mutta niillä ei ole siis merkitystä.

Merikosken ja Väisälän laskuoppien mukaan aikanaan kouluja käyneenä minulla on suuruudesta ja pienuudesta eri näkemys kuin Taalaksella. Tämä Taalaksen puhe on tietysti tarkoitushakuista manipulointia vallankin kun toimittajat ja taustatoimittajat eivät ole selvillä asioista, joista ns. asiantuntijoita jututtavat. Näin kansalaisille voidaan syöttää päämediassa mielikuvia mitkä menevät sellaisenaan läpi.

Sama manipulointihenki jatkuu Sitran hiljan julkaisemassa turveraportissa, päästöt suuret eli noin 12 % Suomen päästöistä ja turveteollisuuden työllistämisvaikutus olematon, 0,1 % työvoimasta. Mutta raportista puuttuu kaikkein tärkein eli näiden turvepäästöjen lämpötilavaikutus. Kun lasketaan Suomen lämpötilanousun osuudesta turpeen osuus, on se 0,00018 C eli maksimissaan noin kaksi kymmenestuhannesosa astetta. Siis lopettamalla turpeen käyttö on vaikutus tämän suuruinen.

Sitra tuo raportissaan taitavasti esiin turpeen suuren prosenttiosuuden ja olemattoman työllisyysvaikutuksen, mutta unohtaa tärkeimmän, eli lämpötilavaikutuksen, minkä vuoksi koko ilmastokeskustelua käydään. Oma asiansa on turvealueiden käyttö niiden hyödyntämisen jälkeen uutena metsänä tai peltona. Maailman väkiluku nimittäin kasvaa 80 miljoonalla vuosittain ja jossain vaiheessa ihmiskunnan ruokkimiseen tarvitaan jokainen siihen kelvollinen läntti.

Sama ilmastovouhotus jatkuu koko vihertävän poliitikkokentän. Meillä on saatava miljoonia, jopa satoja miljoonia, ilmaston lämpenemisen torjuntaan, hiilineutraalisuuteen siirtymiseen. Suomi voi vaikuttaa teoillaan lämpenemisen vähentämiseen edellä kertomani verran eli käytännössä Suomen vaikutukset ovat nolla.

Kun ja jos erilaisia toimenpiteitä esitetään rahojen hävittämiseksi, on samalla aina esitettävä niiden lämpötilaa laskeva tai nousua estävä vaikutus, jolloin kansalaiset näkevät millaisten asioiden kanssa näperrellään. Kun on kyse yhteisistä verorahoista, ei riitä että faktat pimitetään hiilineutraaliuspuheisiin. Omia rahojaan kukin saa syytää mihin hölmöyksiin tahansa, mutta yhteisten verorahojen rahojen käytössä tulee olla eri kriteerit.

Tämä kuumana käyvä turvekeskustelu kuuluu tietysti samaan manipulaatio-ohjelmaan, jota pääosin kehä kolmosen sisäpuolelta masinoidaan. Täällä maalla me tuhoamme maailman, täällä mullit juoksentelevat vapaina pötsit hiilikaasua täynnä, täällä jopa metsiä vastuuttomasti kaadetaan, mutta onneksi siellä kehä ykkösen sisällä nämä hiiliasiat on ratkaistu ja maailma lähenee pelastumistaan, kun öljyt ja hiilet on saatu sentään piilotettua maan alle kallioluoliin. Kerrankin jossakin tehdään suuria ilmastotekoja.

Oman jutun väärti on tuulimyllyt ja niiden sijoittaminen neitseelliseen luontoon, samalla menettämällä ne ilmastohyödyt, joita niistä muutoin voisi olla.

Odottaen kovasti ilmaston lämpenemistä lähden tästä taas mökkeilemään, nimittäin mustikat kaipaavat lämpöä kypsyäkseen. Ei ymmärrä edes Erkkikään tätä perusteetonta vouhotusta.

Erkki Sihvonen

Hyllykallio

Kommentoi