Lukijoilta: Turvetta saa yhä käyttää

Turvekeskustelu on käynyt kuumana erityisesti Etelä-Pohjanmaalla.

Ilmastonmuutokseen ei uskota tai ajatellaan itsekkäästi, ettei se ehdi kuitenkaan vaikuttaa omana elinaikana. Ei ajatella edes lapsenlapsia, jotka saattavat elää vielä vuonna 2100.

Kun nuoret ovat puhuneet tästä asiasta, on kuitattu, että heillä ei ole elämänkokemusta. Kenellä sitten on kokemusta tästä asiasta?

Turve on uusiutuvaa. Vanhimmilla soilla sitä on kerrostunut jo 10 000 vuotta.

Geologisen tutkimuslaitoksen mukaan turve kerrostuu Suomessa keskimäärin 0,38 mm vuodessa. Näin ollen voidaan hyvänä kesänä korjata tuhannen vuoden turvesato kerralla.

Moni on ymmärtänyt väärin, että turpeen käyttö kielletään kokonaan.

Vain polttaminen, energiakäyttö, lopetetaan pikkuhiljaa.

Kyllä jatkossakin turvetta voi nostaa kuivikkeeksi ja kasvualustaksi. Myös turveterveyskylvyt ja suojalkapallo pysyvät sallittuina. Ja tietysti soilta voi poimia lakkoja, karpaloita, tupasvillaa ja kihokkeja. Kihokki on lääkekasvi.

Ja Vapo on päättänyt nostaa turpeen jalostusastetta valmistamalla siitä aktiivihiiltä. Näin turve muuttuu saastuttajasta puhdistajaksi. Hyvin monissa kohteissa tarvitaan aktiivihiilisuodatin.

Turpeen poltosta syntyy terveydelle haitallisia saasteita ja ilmaston lämpenemistä lisääviä kasvihuonekaasuja, lähinnä hiilidioksidia. Siitä ei ole kivihiilen korvaajaksi.

Hiilidioksidi on kyllä elintärkeä kaasu, mutta jos sitä pääsee ilmakehään enemmän kuin kasvit nielevät, niin sen pitoisuuden nousu aiheuttaa maapallon ilmakehän lämpötilan nousua. Ilmakehä muuttuu aggressiivisemmaksi.

Ilmakehä on ihmiskunnan yhteinen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Meidän osuutemme ilmastotalkoissa on onneksi pieni, lähinnä tupruttavien savupiippujen ja pakoputkien päästöjen kuriin laittaminen.

Voimme toki osallistua koko maailman pelastamiseen myymällä hyvällä hinnalla energiapihiä ja niukkapäästöistä tekniikkaa, myymällä suomalaista työtä.

Turpeen energiakäyttö on jo vähentynyt puoleen viime vuosikymmenellä. Tällä vuosikymmenellä pitäisi vielä käyttö puolittaa siitä. Turpeen kysynnän väheneminen, sen polton lopettamisen takia, tietysti vaikuttaa turpeen tuotantopäähän.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi