Lukijoilta: Turveyrittäjien oikeuksista on huolehdittava

Suomen hallituksen ratkaisut energiaturpeen käytön alasajosta johtavat kokonaisen toimialan yrittäjien taloudelliseen katastrofiin.

Tästä aiheutuu koko Suomessa tuhansien ihmisten työttömyys. Pahiten nämä päätökset koettelevat kone- ja turveyrittäjiä, joiden usein velkarahalla tehdyt investoinnit menettävät arvonsa. Mukana menevät vakuutena olevat kodit ja muu omaisuus.

Turvealan ihmisistä ei saa tulla sijaiskärsijöitä, kun tavoitellaan kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Heidän tulevaisuudestaan ja oikeuksistaan on myös huolehdittava.

Hallitusohjelman mukaan turpeen poltto lämmöksi ja energiaksi halutaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi puolittaa Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Maan hallitus on antanut ymmärtää, että EU:n ns. oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF jakaisi tukea turve- ja koneyrittäjille, mutta näin ei ole.

Tätä rahaa ei voida kohdentaa suoraan yrittäjille vaan ainoastaan muiden EU-tukien tapaan aluetukena. Tämä toimenpide on silmänkääntötemppu ja näin ollen tilastoissa näyttää, että menetykset olisivat tulleet kompensoiduiksi.

Yrittäjien katastrofin välttämiseksi tarvitaan kansallisia toimia.

Pääministeri on vaatinut yhteiskuntavastuuta yrityksiltä, jotka ovat joutuneet ajamaan alas kannattamatonta toimintaa. Sopii ihmetellä missä on nyt maan hallituksen yhteiskuntavastuu, kun se pakottaa yritykset ajamaan alas toimintansa ja lopettamaan elinkeinon harjoittamisen.

Koska näiden yritysten ahdinko ja toiminnan loppuminen ovat seurausta Suomen hallituksen toimista, vaadimme, että menetykset on korvattava täysimääräisesti valtion toimesta.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osalta tämä tarkoittaa reilun 200 miljoonan euron rahasummaa.

Jesse Luhtala

puheenjohtaja

Jukka Joensuu

varapuheenjohtaja

Kai Pöntinen

taloudenhoitaja

Pohjanmaan Kokoomus Ry

Kommentoi