Lukijoilta: Tuulivoimaloita tarvitaan

En ymmärrä lainkaan niitä, jotka vastustavat ilmaisen ja uusiutuvan tuontienergian, tuulen, hyödyntämistä. Se tulee vielä voimalalle omin avuin. Samoin lähtee omin voimin jättäen jälkeensä vain sähköä. Ei terveydelle haitallisia saastepäästöjä, eikä ilmastonmuutoksen kautta ihmiselle haitallisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Ilmasto muuttuu lämmetessään aggressiivisemmaksi. Kuivuutta, tulvia, kuumuutta, kylmyyttä, myrskyjä ja uusia kasvitauteja ja tuholaisia. Niiden aiheuttamista tuhoista on jo esimerkkejä Kanadan havumetsävyöhykkeeltä.

Voisin tietysti ajatella itsekkäästi, että eihän ilmasto ehdi minun elinaikanani paljoa pahentua. Mutta kyllä minä ajattelen lastenlapsiemmekin elinoloja, jotka saattavat elää vielä vuonna 2100. Minkälaisen perinnön haluamme heille antaa.

Tuulen huono puoli on sen uusiutumisen vaihtelu. Sen takia tuulisähköllä ruvetaankin elektrolyysillä erottamaan vedestä vetyä varastointi-, jakelu- ja käyttöenergiaksi.

SSAB aikoo vaihtaa jopa terästehtaissaan koksin vetyyn. Sen terästehdas Raahessa on nyt suurin yksittäinen hiilidioksidin päästäjä Suomessa.

Tuulivoimaloiden vastustajat ovat ottaneet viimeiseksi oljenkorrekseen sen, ettei niitä osata tai haluta purkaa, kun ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Tuulivoimayhdistyksen tilaston mukaan niitä on jo purettu nelisenkymmentä, muun muassa Korsnäsistä. Jos kerran tuulivoimala on osattu koota osista, niin kyllä sellainen osataan purkaakin. Ja romutetaanhan jopa isoja hitsattuja laivojakin.

Sitä paitsi romumetallien hinta on noussut, koska neitseellisistä metalleista alkaa olla pulaa. Tuulivoimalasta on noin 85 prosenttia kierrätettävää. Sen metalleista lähes 100 prosenttia.

Lapojen lasikuitumuovi on ollut tähän asti vaikeaa kierrättää, mutta Orimattilassa sijaitseva Conenor Oy on osana EU:n rahoittamaa ECOBULK-hanketta kehittänyt teknologian, joka mahdollistaa lapajätteestä rakennusteollisuuden komposiittimateriaalin valmistamisen.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi