Lukijoilta: Työ- ja palkkaehtoja heikennetään, eikä pieneläkkeitä pidä nostaa

Ylen tuore puoluekannatusmittaus vahvistaa rikkaiden puolestapuhujien äänenpainoa. Gallupeita tulkittaneen nyt ikään kuin kansan lupauksena, että tavallisten palkansaajien työ- ja palkkaehtoja saadaan heikentää, eikä pieneläkkeitä pidä nostaa.

Eläkkeiden nostoesityksetkin ammutaan julkisuudessa heti alas. Eläkeläisköyhyys saa siis rikkaiden puolestapuhujien mielestä jatkua.

Gallupien ykkösenä keikkuu äärioikeistolaiseksi leimautunut perussuomalaisten puolue. Kokoomus on kakkosena.

Postilaisille yritetään väkisin ajaa nykyistä heikompaa työ- ja palkkaehtosopimusta. Tämän takia osa postilaisista on ajautunut työtaisteluun. Vastavasta syystä myös JHL:n jäsenistö on muun muassa Turussa joutunut turvautumaan lakkoon.

Pieneläkkeiden nostamista on vastustettu siitä lähtien, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne julisti vappupuheessaan, että pieniä eläkkeitä nostettaisiin usean vuoden ohjelmalla 100 eurolla.

Rinteen vappusatanen oli jo silloisen hallituksen pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja kokoomuslaiselle valtionvarainministeri Petteri Orpolle myrkkyä.

Se on sitä edelleen, vaikka Orpo antaakin puheissaan ymmärtää vallan muuta. Hän on nyt paheksuvinaan sitä, että hallitus korjaa vuoden alussa pieneläkkeitä vain noin 30–50 eurolla.

Orpo vaatii myös aiemmin jyrkästi vastustamaansa hoitajamitoituksen toteuttamista heti. Kokoomusjohtaja on kyllä takinkäännön mestari.

Palkkoja saa siis alentaa, mutta esimerkiksi listaamattomien yritysten veroetuuksin ei pidä koskea. Tätä nykyhallituksessa vartioi keskusta, jota siitä kokoomus kiittää.

PS:n johtaja Jussi Halla-aho ei ota yritysten veroetuuksiin mitään kantaa.

Sen sijaan hän hyökkää ammattiliittojen varoetuuksien kimppuun. Hyökkäys kohdistuu samalla myös liittojen jäsenten jäsenmaksusta saama veroetuun.

Tästä tuskin ilahtuu persulainen ay-jäsenkään.

Pentti Välimaa

Pori

Kommentoi