Lukijoilta: Työ, työyhteisö ja asuinpaikka

Silmiini osui viikonvaihteessa kaksi näkökulmaa työvoimaan ja työpaikkoihin. Seinäjoen IT-yritykset kertoivat rekrytointivaikeuksista ja iloitsivat kehittyvästä koulutustarjonnasta. Kansanedustaja Antti Kurvinen jatkoi puolueensa ymmärrettäviä etätyökannanottoja.

Toivottavasti Seinäjoen IT-yritykset saavat tarvitsemansa. Pienempien paikkakuntien rekrytoinnista voin todeta, että Kauhavan vetovoimaiseen teknologiateollisuuteen on kyllä hakeuduttu, mutta kauempaa Suomesta tai yliopistokaupungeista tulevat ovat viis veisanneet maaseutuidyllin hehkutuksesta. Valtaosa alkoi jo neljännesvuosisata sitten asettua Avaruuden Pääkaupunkiin asumaan.

Etätyö tarjoaa kelpo vaihtoehdon, kun toimenkuva, elämäntilanne ja -tapa, uraodotukset, henkilökohtainen työote sekä työnantajan asenne sallivat. Siitä on kauan haikailtu lääkettä ja rokotetta maaltamuuttoon, ja virus lähetti hyökyaallon etätyön puolestapuhujien myllyihin.

Etätyön haitat yritykselle ja yksilölle on tapana sivuuttaa, vaikka hiljainen tieto ja kanssakäyminen merkitsevät organisaatiolle paljon. Yksilö oppii havainnoista työympäristössä ja vaikkapa kysymyksistä ja vastauksista ruokalassa jutellessa. Moni toimeksianto alkaa ”Nyt kun satuit siihen...”

Usean relevantin kokemuksen ainoaksi kuvaukseksi jää paikan päällä kiertävä sana. Kehitysideat taas voivat välähtää omenapuun alla, mutta näkeminen tai kuuleminen työpaikalla antaa aloitteelliseen reagointiin johtavia virikkeitä Skype-yhteyttä paremmin.

Jos urakehitystä mielivä haluaa etätyöhön, myös nykymaailmassa kannattaa poliitikkojen tavoin muistaa vuonna 1546 kirjattu sanonta ”Out of sight, out of mind”, poissa silmistä – poissa mielestä.

Silti monen alan toimenkuvia voitaneen muokata ja jakaa kokonaistyöaika etä- ja lähityöhön työnantajan ja työntekijän yhteiseksi hyväksi. Mikäli tähän löytyy laajempaa valmiutta, Etelä-Pohjanmaan kunnista Ilmajoki ja Lapua saattavat hyötyä. Jo viimesyksyinen väestöennuste nosti ne maakuntasarjan palkintokorokkeelle (miinusta vuoteen 2040 vain 2,4 ja 9,3 prosenttia, epäilemättä osin naapurin vaikutuksesta).

Etelä-Pohjanmaalla vannotaan vuodesta toiseen, etteivät kunnat kilpaile keskenään vaan tekevät yhteistyötä. Voi olla, mutta suhteellista suorituskykyä mitataan joka tapauksessa. Asuinkaupungillani (2040: -21,4 %) on silläkin tarjota etuja, sijaintimme sen sijaan pysyy sinä minä on.

Timo Laurinen

Kauhava

Kommentoi