Lukijoilta: Työn sankareita ei kunnioiteta

Teknologiateollisuus ilmoitti irtaantumisestaan valtakunnallisista työehtosopimuksista. Tämä on jatkumoa metsäteollisuuden vastaavalle ilmoitukselle viime vuonna. Palkansaajien kannalta tämä tarkoittaa heikennyksiä kaikkeen, mistä työehtosopimuksissa on vuosikymmenten aikana sovittu. Teknologiateollisuuden päätös perustaa oma yhdistys työehtosopimusneuvotteluita varten on tarkoin suunniteltu isku yleissitovuutta vastaan.

Nykyisestä sopimusjärjestelmästä irtaantuminen ei herätä luottamusta työnantajajärjestöjä kohtaan. Varsinkaan kun koko maailmaa ravistelevan pandemian aikana on jaettu jättiosinkoja ja palkansaajien kohtalona on liian usein ollut lomautusten tie.

Palkansaajat ovat kantaneet tähän asti oman osansa yhteiskuntavastuusta. Nyt on hyvä kysyä elinkeinoelämän yhteiskuntavastuiden perään. Nämä päätökset ovat kaukana siitä ja isänmaallisuudesta.

Teknologiateollisuuden esittämässä mallissa aito paikallinen sopiminen on unohdettu ja tilalle tarjotaan mallia, jossa työnantaja valitsee työntekijöiden esittämistä neuvottelijoista itselleen sopivimmat. Näin räikeä yleissitovuuden ja luottamushenkilöiden aseman kyseenalaistaminen ovat tässä kokonaisuudessa liian kova pala nieltäväksi.

Sopimusyhteiskunnan horjuttaminen ja järjestäytymisen alasajo johtavat ristiriitaisuuksien lisääntymiseen työpaikoilla. Ei varmaankaan tarvitse kertoa erikseen, mutta työrauhasta työpaikoilla ei tarvitse näillä toimilla jatkossa haaveilla.

Suomen hyvinvointi on perustunut vahvalle yhdessä sopimisen kulttuurille, joka on ollut paras tae Suomen kilpailukyvylle. Siitä olisi syytä pitää kiinni myös työnantajaleirissä.

Nyt tarvitaan pikaisesti muutoksia työlainsäädäntöön, jolla turvataan työntekijöiden ja heidän luottamushenkilöidensä asema.

Kauko Niemi

Pro Pohjanmaan aluejohtokunta

Kommentoi